Спорът за зърното влачи връзките на Украйна със съюзника Полша до най-ниската точка от началото на руската инвазия

...
Спор за това дали украинското зърно трябва да бъде допуснато
Коментари Харесай

Спор за това дали украинското зърно трябва да бъде допуснато да навлезе на вътрешните пазари на Полша и други Страните от Европейския съюз тласнаха тесните отношения между Киев и Варшава до най-ниската си точка, откакто Русия нахлу в Украйна миналата година

От ВАНЕСА ГЕРА Асошиейтед прес и МОНИКА ЩИСЛОВСКА Асошиейтед прес 20 септември 2023 г., 11:20 ч. Украйна миналата година.

Полските лидери сравниха Украйна с давещ се човек, нараняващ своя помощник, и заплашиха да разширят забраната за хранителни продукти от разкъсаната от война страна. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предположи, че съюзниците от ЕС, които забраняват вноса на зърно от неговата нация, помагат на Русия.

Полша, на източния фланг на НАТО, е твърда поддръжник на Украйна, изпращайки оръжия и хуманитарна помощ и отваряйки границите си за бежанци.

Сега полските власти, които се опитват да спечелят парламентарните избори следващия месец с помощта на гласовете на фермерите, изразяват безпокойство от някои от последните ходове на Украйна, включително жалба на Световната търговска организация относно забраните за украинско зърно от Полша и две други страни от ЕС.

„Тревожно е, че някои в Европа играят солидарност в политически театър – обръщайки се зърно в трилър. Може да изглежда, че играят свои собствени роли. Всъщност те помагат да се подготви сцената за московски актьор“, каза Зеленски във вторник по време на Общото събрание на ООН.

Полският заместник външен министър Павел Яблонски В сряда изрази „силен протест“ срещу коментарите на Зеленски пред украинския посланик Васил Зварич.

Яблонски „посочи, че това е невярно, що се отнася до Полша, и че мнението е неоправдано спрямо страната, която подкрепя Украйна от самото начало дни на войната“, се казва в изявление на полското външно министерство.

Управляващата партия в Полша, Право и справедливост, се бори за гласовете на фермерите, много от които са разстроени, че украинските хранителни продукти са наводнили местния пазар, повишавайки цените надолу и наранява поминъка им.

Полша, Унгария, Словакия и Хърватия забраниха някои украински селскостопански стоки, след като ЕС наскоро реши да премахне тези ограничения. Хърватия се присъедини във вторник, когато Киев обяви, че отговаря с жалба към СТО.

„Украйна се държи като удавник, който се вкопчва във всичко, което може... но ние имаме право да се защитаваме срещу нанесена ни вреда“, каза полският президент Анджей Дуда пред репортери във вторник в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН.

Нарастващото напрежение подчертава рисковете, пред които е изправена Украйна при поддържането на подкрепата на Запада, тъй като борбата й срещу Русия се проточва.

Победата на Украйна е толкова важна за Полша, че не би вероятно ще ограничи военната помощ за Украйна. Полша има горчиви спомени от това, че е била подложена на управлението на Москва в миналото и не иска Русия да спечели война в съседна страна.

Но управляващата партия е изправена пред предизборно предизвикателство от нова крайнодясна коалиция, Конфедерация, чиито лидери се оплакват, че страната прави твърде много, за да помогне на Украйна и твърдят, че Украйна не е достатъчно благодарна.

Украйна — основен световен доставчик на пшеница, ечемик, царевица и растително масло — се бори след инвазията на Русия да достави своите хранителни продукти до части на света, които се борят с глад. Всички страни от ЕС ще продължат да позволяват на украинските продукти да се движат през техните граници към световните пазари.

Русия нанесе огромен удар, като се оттегли през юли от военновременно споразумение, което гарантира безопасно преминаване на украинското зърно през Черно море. Това остави по-скъпите маршрути през Европа като основен начин за Украйна да доставя своите продукти до развиващите се страни, където цените на храните се повишиха след началото на войната в Русия.

Въпреки това, първият кораб, натоварен със зърно, напусна украинско пристанище тази седмица под временен черноморски коридор.

Украйна също заплаши тази седмица да забрани някои полски хранителни продукти, но изглежда се отказа от това. Подобен ход би донесъл само повече забрани от Полша, каза премиерът Матеуш Моравецки.

„Предупреждавам украинските власти, защото ако ескалират конфликта в това По този начин ще добавим още продукти към забраната за внос в Полша“, каза Моравецки в сряда в Polsat News.

Той твърди, че украинските служители изглежда не разбират как селскостопанският пазар на Полша е бил дестабилизиран от войната.

В България проруската социалистическа партия внесе в парламента предложение за забрана на храни от Украйна. Засега правителството просто спира вноса на слънчогледово семе, докато не бъде договорена квота с Киев.

Премиерът Николай Денков обяви мярката късно във вторник след продължителни разговори с фермери, които започнаха общонационален протест миналата седмица срещу решението на парламента да вдигне забраната за внос от Украйна, позовавайки се на по-високите цени на храните.

____

Веселин Тошков участва от София, България.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР