Спор между депутати от ГЕРБ и премиера Кирил Петков за

...
Спор между депутати от ГЕРБ и премиера Кирил Петков за
Коментари Харесай

Спор между ГЕРБ и премиера за алпиниста Боян Петров отклони вниманието от оставката на Янев

Спор сред депутати от ГЕРБ и премиера Кирил Петков за издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна в Хималаите през 2018 година, отклони вниманието на народните представители, които разискват оставката на военния министър Стефан Янев и новата кандидатура за поста на Драгомир Заков.

Напрежението сред Петков и депутати от ГЕРБ-СДС се появи след изявление на Екатерина Захариева. Тя съобщи, че макар забележките към държавното управление, нейната парламентарна група ще " избави " и през днешния ден премиера.

По-малко от 30 мин. преди началото на днешното съвещание от медиите ние научихме, че сменяте номинацията на проф. Тагарев с тази на Драгомир Заков. Аз няма да приказвам за персоналните качества и на двамата - познавам ги и съм работила добре с тях. Но съчувствам на проф. Тагарев, тъй като той беше употребен в тази тежка обстановка. По отношение на дипломат Заков, който явно е допустимата кандидатура за президента Радев и за Българска социалистическа партия - такава, каквато проф. Тагарев не е била ", уточни Захариева и добави:

" Питам се с цената на какво той е такава допустима кандидатура ".

По думите ѝ рокадата в последната секунда буди няколко въпроса.

" Имате ли въобще съдружно съглашение, господин министър председател? " - попита Захариева - " В това, което наричате съдружно съглашение, всяка една от партиите или придвижванията сама дефинира министрите си. "

Захариева попита и докога президентът Радев ще дефинира министрите в кабинета.

" Вярно е, че той ви сътвори, само че сега дрънчи на война ", съобщи депутатката.

" Много се надявам да не се окажете в обстановка, в която министърът ви още веднъж да изрича персонално мнение. И през днешния ден ще ви спасим, господин министър председател ", сподели още Захариева.

" С такива другари не ви трябват врагове ", реагира Петков.

" Знаете ли каква е разликата за какво през вчерашния ден имахме сполучлива интервенция с изнасяне на 190 индивида, а нямахме сходен триумф в една друга обща интервенция, която ние направихме с вас преди години? Разликата е, че тогава държавното управление на Бойко Борисов отхвърли за седем минути да финансира избавителната интервенция за Боян Петров. На нашето държавно управление ни лиши 10 секунди да вземем вярното решение в сериозен за българите миг ", разяснява министър председателят.

Последва реакция на Тома Биков от ГЕРБ. Той порица премиера за изявлението му и сподели, че персонално е чул брачната половинка на Боян Петров какво мисли по този въпрос.

" С тези неистини би трябвало да се спре ", настоя депутатът.

Екатерина Захариева прикани да не се прави персонален пиар с човешкия живот. Хубаво е, че сте си го поставил в CV-то, обърна се тя към премиера. Захариева беше безапелационна, че сега, в който алпинистът е липсващ, държавното управление е било готово да предприеме всички дейности по издирването му.

Депутатите от ГЕРБ приканиха да се отдаде респект на Боян Петров и тематиката за него да се приключи. За това настоя и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. Нека тематиката със спасяването на Боян Петров да не бъде централна тематика, сподели той. И прикани депутатите да се концентрират върху дебата.

Той уточни, че спасяването на наши сънародници от Украйна също е изключително значимо, само че не е главната тематика на днешното изключително съвещание. По-рано Минчев насочи забележка към премиера да не употребява глагола " експортирам ", а " отвеждам " за евакуацията на хора от Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР