Спор избухна в правителството на Словакия между премиера Петер Пелегрини

...
Спор избухна в правителството на Словакия между премиера Петер Пелегрини
Коментари Харесай

Премиерът на Словакия: Договорът за изтребителите от САЩ е невалиден

Спор избухна в държавното управление на Словакия сред премиера Петер Пелегрини и министъра на защитата Петер Гайдош по контракт за пазаруване на американски изтребители Ф-16, считан за най-голямата военна инвестиция на тази страна от НАТО, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера министерството на защитата разгласи, че е сключило три съглашения за пазаруване на 14 изтребителя Ф-16, дружно с муниции и стратегия за образование, на обща стойност 1,58 милиард евро.

Няколко часа по-късно министър председателят Пелегрини съобщи, че тези контракти не са получили утвърждението на финансовото министерство и са невалидни.

Според министерството на защитата всички самолети ще бъдат доставени до края на 2023 година

Министърът на защитата Петер Гайдош е от крайнодясната Словашка национална партия, която е съдружен сътрудник на левоцентристката партия " Смер - Социална народна власт " на Пелегрини.

Според анализатори разногласието сред двамата евентуално се дължи на вътрешна битка в ръководещата коалиция, която включва и партията на етническите унгарци " Мост-Хид ".

Спорът към самолетите е неочакван, защото държавното управление на Пелегрини реши публично през юли да ги закупи, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР