Спонтанни протести се проведоха днес в Истанбул и Анкара след

...
Спонтанни протести се проведоха днес в Истанбул и Анкара след
Коментари Харесай

Бунтове в Турция, лирата се срина

Спонтанни митинги се организираха през днешния ден в Истанбул и Анкара след последния срив на турската лира, оповестява БГНЕС.

Протестиращите желаеха оставката на държавното управление и отдръпването от властта на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Полицията разпръсна стачкуващите.

Турската валута през днешния ден удари ново историческо дъно, падайки до 13,45 лири за $. За последните дванадесет месеца тя е поевтиняла с 95%. Само през днешния ден спадът е с 18%.

Финансовият анализатор Арда Тунджа регистрира, че подобен внезапен срив на лирата за ден не е имало в последните 20 години.

Миналата седмица, под натиска на президента Реджеп Ердоган, Централната банка на Турция изненадващо намали на 15 % главния си лихвен %, макар че инфлацията в страната към този момент на равнища от близо 20%.

Нещо повече, Ердоган има вяра, че по-ниските лихви понижават инфлацията – нещо, което опонира на цялата икономическа просвета и приканва понижаването на лихвения % да продължи.

Ефектът от понижението на лихвените в действителност е тъкмо противоположният – повече заеми, по-малко депозити, повече пари на пазара и покачване на потребителските цени, т.е. по-висока инфлация.

Само че понижаването на лихвите има и различен, доста по-незабавен резултат, то понижава доходността и търсенето на турските облигации, което кара задграничните вложители да ги продават, а това удря непосредствено по цената на лирата по отношение на останалите валути. Като поевтиняването на лирата също подхранва инфлацията.

Лидерите на главните опозиционни партии – Кемал Киличдароглу и Мерал Акшенер упрекнаха Ердоган в непросветеност и приканиха за предварителни избори.

Държавният глава на Турция от своя страна съобщи изрично, че президентските и парламентарните избори ще се проведат по проект през юни 2023 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР