Спомняте ли си времето, когато бяхме деца и се чувствахме

...
Спомняте ли си времето, когато бяхме деца и се чувствахме
Коментари Харесай

Защо ни се струва, че времето лети, когато остаряваме

Спомняте ли си времето, когато бяхме деца и се чувствахме по този начин, като че ли дните ще траят постоянно? Особено лятото, когато игрите с другари не спираха. След 20, 30 години обаче имаме възприятието, че дните, седмиците и годините минават все по-бързо. Повечето от нас евентуално просто го приписваме на обстоятелството, че сме по-заети и имаме все по-малко време за развлечение.

Всъщност обаче има научно пояснение за какво времето минава по-бързо с напредването на възрастта и Ейдриън Бежан от университета Дюк неотдавна го изясни пред Science Daily.

Бежан разкрива, че всичко зависи от това какъв брой бързо или постепенно мозъците ни обработват облиците, или каква е връзката сред времето с количеството нова сетивна информация , която възприемаме.
 Снимка 407433

Множеството нови тласъци лишават на мозъка по-дълго време, с цел да обработи информацията, заради което интервалът от време наподобява по-дълъг.

Когато сме по-млади виждаме много повече елементи, които ангажират вниманието ни и това трансформира визията ни за времето. Съзнанието на възрастните хора обаче, които са по-улегнали, работи по различен метод.

Наличието на по-малко мемоари, които да запаметим, също е причина, допринасяща за визията, че времето тече по-бързо.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР