Спомняте ли си онази сцена в Дъмбо, където той за

...
Спомняте ли си онази сцена в Дъмбо, където той за
Коментари Харесай

Наистина ли слоновете се страхуват от мишки?

Спомняте ли си онази сцена в Дъмбо, където той за първи път среща мишката Тимъти? Има безчет подиуми като тази по малкия екран, където слоновете изпадат в потрес при типа на мишка.

Защо слон, тежащ близо 2 тона, би се страхувал от дребна, безобидна мишка? И това не е единствено в телевизионни излъчвания. Хората в действителност са забелязвали слонове, които бягат от мишки.

Слоновете опасяват ли се от мишки?

Противно на общоприетото разбиране, слоновете не се опасяват от мишки. Дресьорът на слонове в цирка, Трой Метцлър, се заел самичък да тества теорията.

Той прави личен опит със слон и мишка. В своята проява Мецлер държи мишка пред слон, с цел да види реакцията му. Изненадващо, слонът не наподобява заинтригуван от дребното създание. Така той потвърждава, че дребната мишка не плаши могъщия слон.

Защо слоновете бягат от мишки?

Това е по този начин, тъй като слоновете не могат да виждат доста добре. Ето образец - представете си, че седите безшумно и една буболечка прелетява около вас. Забелязвате я единствено с периферното си зрение, само че това е задоволително, с цел да ви накара да избягате в противоположната посока.

Можете даже да нададете лек вик и чак когато се успокоите, откривате, че това е единствено безобидна калинка. Същото важи и за слоновете. Те не виждат ясно мишката, а тя се движи толкоз бързо, че ги стряска.

Това изяснява и за какво мишката не плаши цирковия слон.



Откъде идва митът?

Идеята, че слоновете се опасяват от мишки, съществува доста преди да стане известен троп в анимационните филми. Гръцка легенда от далечната 77 година сл. Хр. поддържа това поверие. В приказката една мишка се катери по хобота на слон и го подлудява.

През 17-и век се появява известно пояснение за мита за мишките и слоновете. Алън Мълън, ирландски доктор, счита, че слоновете нямат дребния предпазен хрущял в гърлото си - епиглотис. Този хрущял стопира непознатите тела, с цел да предотврати задавяне. Мулен вярвал, че в случай че мишката влезе в гърлото на слона, тя може да блокира дихателните му пътища. Това послужило като известно пояснение за връзката сред слоновете и мишките.

Много по-късно учените схващат, че слоновете въпреки всичко имат хрущял на епиглотиса, тъй че задавянето с мишка не е действителен риск.

Освен това, откривателят на слонове Ричард Леър означи, че слонът може много елементарно да издуха мишка от хобота си, в случай че тя в миналото влезе вътре.

Други животни опасяват ли се от мишки? Реално, в случай че една мишка се движи в близост, може да стресне всяко животно. Защитните рефлекси ще накарат животните да отскочат обратно, страхувайки се от ненадейно тичащо създание.

Много животни, като коне, котки или кучета, също подскачат, когато мишка мине около тях. Те не се опасяват, само че мишката просто ги изненадва.

Слоновете може и да не се опасяват от мишки, само че има друго малко животно, което ги плаши. Това е пчелата! Какво би могла да направи една дребна пчела на гигантския слон? Не доста.

Слоновете имат доста дебела кожа. Така че жилото на пчелата не може да аргументи доста вреди. Африканските пчели обаче могат да станат много нападателни. Те нападат със стотици, жилейки слона на всички места. По време на офанзивата пчелите могат да ужилят чувствителни области като тялото, очите и устата.

Изследователите откриват, че азиатските слонове се опасяват от пчели, което се употребява от бранителите на слонове. Те поставят няколко пчелни кошера в зоната, в която са в сигурност, с цел да им попречат да се скитат прекомерно надалеч.

Слоновете са невероятни създания. Въпреки големите си размери, те са интелигентни и нежни колоси. Сега можете да впечатлите приятелите си, като им кажете истината за връзката сред слонове, мишки и пчели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР