Спомняме си за незабравимата Нери Терзиева, която остава трайна следа

...
Спомняме си за незабравимата Нери Терзиева, която остава трайна следа
Коментари Харесай

Създават награда за телевизионна журналистика в памет на Нери Терзиева

Спомняме си за незабравимата Нери Терзиева, която остава трайна диря в българската публицистика. На втори юни тази година се навършва тъкмо една година без нея.

„ Нейната липса се усеща непрекъснато. И в случай че малко се разсея, има хора, които се сещат. Паметта за Нери е жива. Срещат се хора, които не са я не запомнили. В Чешкия център през днешния ден ще се разискват медийните проблеми на 90-те години, ще се демонстрират филми по нейни сюжети. Ще бъде оповестена премия от името на Асоциацията на европейските публицисти „ Идеята Нери “.

Имаше оферти на нейно име да се кръстят улица, студио, публика. Но най-хубавият монумент за нея ще бъде да остане „ Идеята Нери “ жива “, описа пред bTV нейният брачен партньор Евгений Тодоров.

„ Пътищата ни с Нери се преплетоха от дълго време, още при започване на моя професионален път. За мое благополучие – и персонално, и професионално, без значение, че тя преминаваше през разнообразни задължения, продължаваше да бъде с мен и да следи какво работя, какво върша, по какъв начин съм. Аз не съм някакво изключение. Поколения политици и публицисти, хора, които са се докосвали до обществената среда в България, от измененията до през днешния ден – 34 години, бяха дружно с Нери и тя беше дружно с тях. Това не може да се каже за доста хора в България “, показа репортерът Теодора Енчева.

„ Има хора, които не просто са непрежалими, а които остават една голяма празнота “, добави още тя.

Теодора Енчева разяснява статус във Facebook, който пред 12 години Нери написа на стената ѝ.

„ Това е извънредно самопризнание. Аз да не поставям очила на Нери, представяте ли си това? “, запита репортерът.

„ Нери се грижеше за специалността. Една от идеите ѝ през последните години беше да се опита да почисти облика на журналиста, който не е доста положителен, да даде едно рамо, да насърчи положителните образци в нашата специалност “, добави Евгений Тодоров.

Днес ще бъде показана и фотографска галерия на Нери през годините, в нея ще бъдат включени и професионалните ѝмоменти от Пловдив.

„ В „ bTV Репортерите “, които ще бъдат излъчени в събота, успяхме да съберем най-близките хора на Нери, тези, които са работили с нея – Асен Агов, Сашо Диков, Евгений Тодоров – като неин брачен партньор и сътрудник, най-близките ѝ възпитаници, президентът Петър Стоянов. Той споделя за нея, че Нери не е била негов асистент, а сподвижник “, описа Теодора Енчева.

Всички познават Терзиева като създател и шеф на “Ефир 2 ” в самото начало на 1990-те, прессекретар на президента Петър Стоянов, създател на телевизионния план “Темпо ” и основател на несъществуващата към този момент телевизия BiT; сценарист на игрални и документални филми. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР