“Спомням си много добре 6 месеца преди нашето Председателство на

...
“Спомням си много добре 6 месеца преди нашето Председателство на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева на ГЛОБСЕК: Държавите трябва да се учат и от грешките на другите

“Спомням си доста добре 6 месеца преди нашето Председателство на Съвета на Европейски Съюз по какъв начин правихме проучвателни срещи дали наш приоритет да е интеграцията на Западните Балкани. Бяхме посъветвани да не го вършим и че няма да срещнем поддръжка и схващане. Но кой, в случай че не ние - съседите от района, да го направи?

Днес, 2 години и половина по-късно, виждаме, че процесът се движи с цялостна мощ. И в този момент на всеки 2 години ще има Балканска среща след Декларацията от Загреб.”

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на се обърна към аудиторията на интернационалната конференция ГЛОБСЕК, която събра в Братислава държавници, политически анализатори и публицисти, с цел да обсъдят горещи въпроси от интернационалния дневен ред.

Захариева взе участие в панела за Западните Балкани и прилежащите на Европейски Съюз страни във времената на Ковид. В полемиката, която водеше журналистката от “Файненшъл Таймс” Валери Хопкинс, участваха още президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, вицепремиерът по европейските въпроси на Украйна - Олга Стефанишина, външният министър на Хърватия - Гордан Гърлич Радман, специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак, както и зам. ген. шеф по политиката на съседство и договарянията за разширение в Европейска комисия - Катарина Матернова.



На въпрос какъв съвет би дава на страните-кандидатки от опита си, Захариева показа:

“Би било страните да се следят една друга и да се учат от грешките си. Едно е несъмнено - в случай че искаш да се интегрираш в Европейски Съюз, би трябвало да тръгнеш по пътя на промените - на господство на закона, на правдивост и институционални промени.”

По мотив Република Северна Македония Захариева напомни, че България първа е признала самостоятелната страна и че постоянно я е подкрепяли по пътя към Европейски Съюз, както и че на следващия ден в София ще разиска с новия външен министър на страна Буяр Османи отворените въпроси.

В рамките на форума Захариева организира къси срещи със своите сътрудници от Казахстан и Словакия, както и със специфичния представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Домакинът - външният министър на Словакия, Иван Корчок, благодари за българското присъединяване на конференцията макар епидемиологичната конюнктура. Двамата първи дипломати установяваха, че двустранните ни връзки, които тази година навършват тъкмо един век, са отлични.

Министрите показаха очакване и за нарастване на визитите на жителите на двете страни в близко бъдеще. От 18 септември 2020 година за жителите, пътуващи от България до Словакия отпадна условието за представянето на уверение за отрицателен PCR тест и за налагане на карантина.

С Мухтар Тлеуберди, външен министър на Казахстан, Захариева разиска битката с ковид и ограниченията, които подхващат държавните управления на двете страни за ограничение разпространяването на заболяването. През юли т.г. Европейски Съюз стартира Програма за взаимен отговор на COVID-кризата в Централна Азия на стойност 3 млн. евро, с главен фокус върху Казахстан. Министрите се споразумяха макар втората вълна от Ковид да бъде проведен бизнесфорум по видеовръзка, защото съществуват доста благоприятни условия за съдействие сред България и Казахстан, който е обичаен сътрудник на страната ни.





Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР