Спомените се развиват през целия ни живот, като се променят,

...
Спомените се развиват през целия ни живот, като се променят,
Коментари Харесай

Мозъкът съхранява поне 3 копия на всеки спомен

Спомените се развиват през целия ни живот, като се трансформират, когато научаваме и претърпяваме нови неща и когато си припомняме даден спомен неведнъж. С напредването на възрастта спомените се утежняват.

Преди учените смятаха, че тази неустойчивост е резултат от промени в мозъчните кафези, които в началото са кодирали загатна, и имаха вяра, че тези кафези съхраняват единствено едно копие от всеки спомен в мозъка. Нови проучвания обаче демонстрират, че това може да не е правилно.

Учените откриха, че при гризачите мозъкът съхранява най-малко три копия на даден спомен, като го кодира на няколко места в органа.

Тези копия се кодират от разнообразни групи неврони в хипокампуса - мозъчна област, която е от решаващо значение за ученето и паметта. Копията се разграничават по това по кое време се основават, какъв брой дълго траят и какъв брой могат да се трансформират във времето.

The brain stores at least 3 copies of every memory
— Live Science (@LiveScience)
В новото проучване, оповестено на 16 август в списание Science, учените демонстрират, че когато мишките кодират нови мемоари, те първо основават по този начин наречените раннородени неврони. Тези неврони са виновни за съхраняването на дълготрайно копие на паметта, което в началото е едва, само че с течение на времето става по-силно.

След това се появяват междинните неврони, които са по-стабилни през цялото време, следвани от къснородените неврони, които през цялото време кодират доста мощни копия на загатна. Тази мощ обаче отслабва с течение на времето.

Изследователите откриват тези обстоятелства, като изследват интензивността на разнообразни групи неврони в хипокампуса, откакто мишките са изпълнили разнообразни задания за запаметяване. Тези задания са включвали образование за отбягване на нездравословни обстановки, като да вземем за пример приемане на електрически удар в краката, преди да бъдат изправени пред същата задача по-късно.

" Начинът, по който тези три групи неврони работят в разнообразни времеви шпации, може да помогне да се изясни по какъв начин мозъкът контролира спомените във времето, считат създателите на проучването. Все още обаче не е ясно по какъв начин тъкмо тези неврони взаимодействат между тях, с цел да улеснят това " , споделя съавторът на проучването Флавио Донато, доцент по невробиология в Базелския университет в Швейцария.

Brain Stores Multiple Copies of Single Memory

Recent research has uncovered how the brain stores and adapts memories over time.

In the hippocampus, memories of a single event are stored in multiple copies across different groups of neurons, which emerge at various stages of…
— Neuroscience News (@NeuroscienceNew)
Екипът откри, че спомените, съхранявани от късно родените неврони, са по-пластични или податливи от тези на рано родените неврони. Това допуска, че при започване на образуването на паметта - когато доминират раннородените неврони - съхранената информация остава относително постоянна във времето, до момента в който съхранените по-късно мемоари се изкривяват по-лесно от новата информация.

Ако същото събитие се случи и при хората, това изобретение може да докара до създаването на нови лечения за характерни разстройства, споделя Донато. Например при посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) хората изпитват натрапчиви мемоари, т.е. нежелани, притеснителни мемоари за травматично събитие. Може би би могло да се създаде лекарство, което да задейства преференциално късно родените неврони, които са по-пластични и по този метод по-възприемчиви към психотерапия, сподели той.

В същото време при хора със загуба на паметта в резултат на деменция различен тип лекарство би могло да подтиква активността на раннородени неврони, чиито данни се съхраняват по-твърдо. Най-общо казано, сходни лекувания биха манипулирали свойствата на паметта, като избират кой вид неврон се употребява за кодирането ѝ в мозъка - изяснява Донато.

„ Имам възприятието, че в този момент разполагаме с биологични входни точки за модулиране на гъвкавостта на паметта по метод, който може да ни разреши да я подтикнем да бъде повече или по-малко пластична, с цел да я запазим или да я пренапишем “, сподели Донато.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР