Споменаването на целебните свойства на меда се открива още в

...
Споменаването на целебните свойства на меда се открива още в
Коментари Харесай

Тайното лекарство на египетските медици: Пчелният мед

Споменаването на целебните свойства на меда се открива още в Библията и в записките на египетските медици, в текстовете на Хипократ и в Корана. Гърците считали, че самият Зевс е бил отхранен с мед.

Пчеларството е познато от дълбока античност. Човекът в началото употребявал меда и пчелния восък, а по-късно пчелна отрова, пчелно и търтиево млечице, пчелен прашец, дори пчелни трупове.

Но главното измежду пчелните артикули си остава медът. Той е отлично антибактериално и противомикробно средство, което се дължи на съдържащи се в него фитонциди и микроелементи, да вземем за пример калий - той събира влагата от бактериите и те бързо умират.

Но по какъв начин пчелите вършат своя апетитен мед? Как от прашеца на разнообразни цветя и билки се получава тази гъста и ароматна маса? Отговорът не е чудо, а труд и самообладание.

Пчелите вършат меда от сладостен сок, наименуван нектар, който събират от цветята. В процеса на преправка го обогатяват с ензими, белтъци, органични киселини, пъстър прашец, витамини и други съставки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР