Сполучливо време за приятелство са избрали Москва и Пекин, коментира

...
Сполучливо време за приятелство са избрали Москва и Пекин, коментира
Коментари Харесай

Какво създават Москва и Пекин - пояс на приятелство или военен съюз

" Сполучливо време за другарство " са избрали Москва и Пекин, разяснява съветското издание " Взгляд " вчерашния видеоразговор сред съветския президент Владимир Путин и китайския му сътрудник Си Цзинпин.

Двамата оповестиха по-специално, че не престават двустранния Договор за добросъседство, другарство и съдействие.

Договорът бе удължен предварително - алегоричен подарък за Пекин по случай наближилата стогодишнина от основаването на ръководещата в Китай комунистическа партия, празнувана на 1 юли. Важен е и настоящият интернационален подтекст.

На срещата си в Женева с Владимир Путин американският водач Джо Байдън очевидно се опитваше да забие чеп в връзките сред Москва и Пекин, с цел да предотврати образуването на руско-китайски алианс, от който Вашингтон доста се опасява, написа електронният вестник.

Путин уточни пред Си, че Русия и Китай към този момент две десетилетия поддържат контракта, с който се отхвърлят първи да употребяват нуклеарни оръжия и да насочват една против друга стратегически ракети. Докато Съединени американски щати през последните години поредно рушаха системата на взаимното нуклеарно въздържане с Русия, отбелязва " Взгляд ".

Контактите сред Москва и Пекин са несравнимо по-сериозни от връзките на Москва със Запада, твърди онлайн изданието, добавяйки, че през вчерашния ден Путин и Си са провели и поверителна видеоконференция по специфичен строго конфиденциален канал.

" Това е сигнал към Съединени американски щати, че Русия резервира партньорските си връзки с Китай и не се кани да трансформира външнополитическия си курс под натиска на Вашингтон ", счита китаистът Николай Вавилов.

Той акцентира, че Путин е заречен на Си руско-китайската граница да стане " пояс на безконечен мир и другарство ", до момента в който през 20-и век въпросът за границите и противоречивите територии е бил мотив за напрежение в двустранните връзки. Изразът на Путин " пояс на другарство " е напълно в духа на актуалната реторика на Китай, отбелязва специалистът, имайки поради един от основните китайски интернационалните стопански планове - " Един пояс, веднъж ".

Според него Пекин е възнамерявал да внесе в контракта " исторически промени за основаване на общ пояс за сигурност по границата сред Русия и Китай, както и по границите на прилежащите страни ", доближавайки документа " по дълбочина до защитителен съюз ". И " явно " Москва и Пекин работят по въпроса, счита аналитикът. " Доста значимо " е по думите му, че Си Цзинпин е нарекъл Путин собствен другар, а не се изрича по този начин за водачите на други страни.

Не е станала по-реална вероятността за пълностоен боен алианс сред Москва и Пекин, декларира обаче наблюдаващият Сергей Луконин. Според двете страни нито Русия, нито Китай имат интерес от боен съюз, тъй като той би лимитирал пространството им за маневри.

Китай употребява поддръжката на Москва в играта си против Съединени американски щати, само че същински руско-китайски алианс може да се образува, единствено в случай че Щатите се засилват в териториите, оспорвани от Пекин - в Южнокитайско море или при сериозна рецесия към Тайван. Но Вашингтон надали ще мине към открита експанзия, акцентира Луконин.

Москва и Пекин изпратиха през вчерашния ден сигнален сигнал до груповия Запад, където " мнозина ястреби " са склонни към крайни дейности. До края на годината може да има и руско-китайска среща на най-високо ниво, предвижда американистът Дмитрий Дробницки.

Западни представители споделяха, че са създали страшна неточност, хвърляйки Москва и Пекин в прегръдките един на различен. Фактически това не е по този начин - Русия към този момент двайсетина години лекува раните в връзките с КНР, нанесени през руския интервал и при започване на 90-те. При все това от позиция на Запада руско-китайската " прегръдка " е сериозна заплаха, прибавя специалистът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР