Спокойствие, здравословен живот в унисон с природата, и устойчивост. Днес

...
Спокойствие, здравословен живот в унисон с природата, и устойчивост. Днес
Коментари Харесай

Как да имаме къщата от нашите мечти

Спокойствие, здравословен живот в унисон с природата, и резистентност. Днес това не са просто думи, лишени от наличие. Живеем в свят, където мисълта за природата и за това по какъв начин да оставим по-малък отпечатък от своята активност върху нея, става все по-всеобхватна и вълнува от ден на ден хора.

Да живееш в естетика със света към себе си, да щадиш природата и да се наслаждаваш на всеки един момент от съприкосновението си с нея - това са значими моменти от живота, които го вършат по-хубав и може би една концепция по-истински.

Запленени от фантазията си да имат собствен дом, построен съгласно концепцията за екологичност и енергийна успеваемост, преди близо три години едно семейство от София взема решение да напусне огромния град и да заживее на 12 км от столицата - в китното Иваняне, в подножието на Люлин планина.
 Снимка 498595

" Решихме да построим къща съгласно нашите условия - такава, каквато я виждахме в фантазиите си; къща, която да дава отговор напълно на нашата настройка и философия ", споделя собственичката.

- значим детайл за реализиране на енергийна успеваемост

Основното условие на притежателите е строителството да бъде изпълнено с естествени материали и къщата да е енергийно ефикасна. Тези условия залягат още на стадий планиране, а самият план е разчетен по този начин, че да се реализира оптимално оползотворяване на влизащата слънчева сила през покривните прозорците VELUX на мансардния етаж и по този метод да се усили слънцегреенето в пространствата.

" Благодарение на този факт, както и на изолацията и дебелината на стените, достигащи 50 см, през зимата даже не е належащо да се отоплява мансардният втори етаж. Само в най-студените дни или в облачно време включваме отопление на долния етаж, като по този метод вследствие на естествената циркулация на въздуха се затопля цялата къща ", разяснява домакинята.

Високата и потвърдена в практиката енергийна успеваемост на прозорците VELUX е един от факторите, натежали при избора на притежателите да се разположат покривни прозорци на втория етаж.
 Снимка 498592

" Още преди да стартираме да стоим къщата, си представях тъкмо подобен дом с такива прозорци. Прозорците VELUX с техните индикатори и доста положителната им изолираност се вписват идеално в цялостната ни идея за енергийно ефикасна къща ", прецизира собственичката.

Желаният климат в къщата ще се поддържа и с помощта на, които следва да бъдат инсталирани към покривните и отвесните прозорци на втория етаж. Те в допълнение ще допринесат за значителното реализиране на мечтаната температура през зимата и за изстудяване на къщата през лятото, тъй че да не се постанова потребление на спомагателна сила за отопление или изстудяване.

А през най-горещите дни на годината естественото проветрение, постигано с помощта на подобаващото разположение на прозорците, в това число покривните, основава хладина и комфорт.

" Това ни избавя даже и в най-жарките летни дни ", споделя фамилията. Освен ролетни щори, притежателите са решили да закупят и външни сенници, с които да поддържат идеалната температура вкъщи.

Покривните прозорци обезпечават

В обособения на втория етаж кабинет са инсталирани общо три покривни прозореца с горно ръководство. Два от тях са допълнени с отвесни прозорци VELUX, оформяйки по този метод ярък и комфортен ъгъл за работа, за почивка с чаша кафе и хубава книга или просто за мигове в съзерцаване на красивата природата в близост.

" За мен прибавянето на двата отвесни детайла към покривните беше доста значимо - детайл, на който мощно държах ", изяснява собственичката. " От тези прозорци се разкрива неповторима панорама към Витоша. Обожавам да седнал съм там, да работя или почивам, наслаждавайки се на изключителната гледка, която се открива пред мен. Това е кътчето в къщата, което боготворя. "
 Снимка 498603

Освен прелестните гледки към простора в близост, които разкриват, покривните прозорци на втория етаж са източник и на изобилна светлина - тъй като пускат сияйните слънчеви лъчи в дома през по-голямата част от деня. Не е инцидентен фактът, че точно изобилието от светлина и шир, доставяни от покривните прозорци, трансформират кабинета в едно от най-хубавите пространства в цялата къща, което и домакините, и гостите обичат и избират.

Банята в съседство също е снабдена с покривен прозорец, от който се открива прелестна панорама към София. Освен светлината и хубостта, този прозорец основава и чувството за шир в другояче дребната като повърхност баня. Добавя и спомагателен образен размер, който компенсира мощното скосяване на външната стена и основава чувство за задоволително пространство.
 Снимка 498594

Още един покривен прозорец е ситуиран тъкмо над вътрешното стълбище сред двата етажа - решение, което изобщо не е инцидентно. Прозорецът пуска дневната светлина в тази по принцип по-тъмна част на къщата, елиминирайки нуждата от изкуствено осветяване на стълбището. А това неизбежно води до понижение на разноските за електропотребление.

" Обикновено не включваме осветлението на стълбището денем. А при пълнолуние, когато ми се наложи да сляза по стълбите, не употребявам осветяване даже и през нощта. Лунната светлина, която влиза през покривния прозорец, прави слизането по стълбите в тези нощи напълно безвредно. Естествената дневна и нощна светлина над стълбището като цяло основава една прелестна, естествена атмосфера ", споделя домакинята. " Обичам светлината, тя е моето ентусиазъм. Изобилието от светлина основава отпускаща и ведра атмосфера в цялата къща. Тя дава чувство за шир, което ме зарежда всякога, щом вляза вкъщи. Тя основава чувство за уют и за единство с природата. Тя ме кара да се усещам по този начин, като че ли цялата природа е влезнала в дома ми и го е изпълнила с хубост, прохлада и сила. "

Да живееш в усамотение с природата

" Животът в София не ми липсва. Винаги сме желали да живеем съгласно нашата настройка към света и съгласно нашата философия, и го постигнахме. Избягахме от бетона и от затворените пространства. Тук се усещаме прелестно ", споделя домакинята. " Тук посрещаме и нашите деца и внуци, които са щастливи да прекарат незабравими мигове в светлината и уюта на дома ни измежду природата. Дори успяхме да вдъхновим и други фамилии да построят своите домове в естетика с природата. "

" А какво ми дават? За мен това са светлината - комфортът и прелестното възприятие да си на място, обляно от светлина, както и топлината през дългите зимни месеци. Обичам дома си, обичам неговата светлина и уют и постоянно се прибирам у дома с нетърпението да се насладя на заслужената отмора, с която ме подарява моето кътче под небето в кабинета на мансардния етаж. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР