Спокойно, това вече ни е предизборна традиция.Така отговаря приятел от

...
Спокойно, това вече ни е предизборна традиция.Така отговаря приятел от
Коментари Харесай

Турците онлайн: Това става всеки път преди избори

" Спокойно, това към този момент ни е предизборна традиция. "

Така дава отговор другар от Турция, 28-годишен фотограф, към 18 часа след атентата в Истанбул в неделя, при който починаха шестима и бяха ранени най-малко 80 души. 

Свързваме се толкоз време след атентата и заради мълниеносната реакция на страната против обществените платформи в страната. Веднага след взрива бяха блокирани изцяло Фейсбук, Twitter, YouTube, откакто към този момент бе наложена и възбрана за разпространение на фрагменти от атентата. Този вид метод не води до по-малко суматоха и уплах в популацията, а до повече, тъй като затруднява свързването с близки и познати. Спряни бяха и три от най-популярните виртуални частни мрежи, които обичайно се употребяват за заобикаляне на сходни блокирания на национално равнище.

Основната догадка на турските управляващи е, че гърмежът в центъра на турската столица е дело на кюрдски сепаратисти от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която Анкара смята за терористична организация. По-късно обаче турските политици отхвърлиха съболезнованията от страна на Съединени американски щати и показаха с пръст и тях - тъй като поддържат кюрдите в Сирия.

Много от турците обаче, изключително тези от огромните градове и с проевропейско мислене, към този момент имат своя догадка.

" Когато Партията на справедливостта и развиването (партията на Ердоган, б.р.) започне да демонстрира неприятни резултати преди избори, се случва нещо сходно ", написа консуматор от Анкара в платформата Reddit.

Като образец всички дават двете терористични офанзиви в Анкара през 2016 година и нападението в нощен клуб в Истанбул през 2017 година Това бе тъкмо преди референдума, с който Турция стана президентска република, а пълномощията на Ердоган се разшириха дотам, че съгласно доста анализатори на процедура в страната няма същинско разделяне на управляващите.

Популярността на самия Ердоган и партията му беше отбелязала забележителен спад сред 2016-2017 г. и месеци преди вота доста социолози смятаха, че националното допитване няма да бъде в негова изгода. По време на акцията президентът не се свенеше да разгласи, че всички, подкрепящи позиции против предлаганите от него промени, са терористи или симпатизанти на терористи.

" Може би държавното управление не ги възнамерява, само че не прави нужното, с цел да ги спре ", спекулира за атентатите различен турски другар, програмист на 33 години от Истанбул.

Целта на държавното управление съгласно доста турци, които са срещу Ердоган, е елементарна - да се сътвори боязън у хората и те да търсят познатото и " мощния водач ". А турският президент отбелязва близо 10 пункта спад на известност от началото на годината - най-много поради срутва на турската лира и неприятното положение на стопанската система.

Ефектът на атентатите не е просто тематика на спекулации, а и на проучвания. През 2001 година проф. Арзу Кибрис от Университета в Уоруик прави разбор на държанието на турските гласоподаватели през 1991 година и 1995 година, като съпоставя данните във всеки избирателен регион с количеството убити служители на реда и бойци от офанзиви на ПКК. Нейният извод е, че от една страна, турските гласоподаватели упрекват държавното управление за жертвите, само че от друга, всеки атентат ги обръща повече към десни и крайнодесни обединения - каквато е партията на Ердоган.

През 2021 година Ресул Умит, различен турски професор, преподаващ във Англия, прави подобно изследване, само че с данни от 2015 година Той открива, че там, където има доста погребения на служители на реда или други чиновници в службите за сигурност, поддръжката за Ердоган се повишава.

Статията му е кръстена " Обединяване към драпирани със флагове ковчези: изборните последствия от жертвите на силите за сигурност при терористични офанзиви ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР