Спокоен съм и съм ентусиазиран, че ще има медицински хеликоптер

...
Спокоен съм и съм ентусиазиран, че ще има медицински хеликоптер
Коментари Харесай

На място ще се преценява дали пациентът да бъде качен на хеликоптера

" Спокоен съм и съм въодушевен, че ще има медицински хеликоптер в България. След като хеликоптерите дойдат в средата на годината, да проработи системата, като водачи, техници и вертолети ще бъде сертифицирани ". Това съобщи пред Българска национална телевизия генералният шеф на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев.

Първоначално ще бъдат построени две площадки за кацането на хеликоптерите на лизинг от Италия. След като бъде закупен първият хеликоптер на 15 декември ще бъдат построени още две площадки. На първо време площадки ще проработят в София, Пловдив, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас, а в Северна България - Варна, Русе, Велико Търново и Плевен. Не до всяка болница обаче ще може да има медицински хеликоптер. Пилотите, които имат опит към година ще могат да пилотират и медицински хеликоптер, до момента в който тези, които нямат опит - може би към година и половина. Ще се преценя кой е най-тежко болен, с цел да бъде докаран до болничното заведение с хеликоптера, само че в случай че пациентът не е тежко болен ще се окаже единствено помощ на място.

Финансовите параметри за процедурата за наем на медицинските хеликоптери са заложени до 28 млн. лева за три години, само че генерал-майор Златев се надява сумата да бъде по-малка. След като се подписа контракта с оператора, той ще стартира работа още на идващия ден. Министерство на превоза може да закупи още един по-голям хеликоптер да бъде и за планинско избавяне. Медицинските хеликоптери обаче не са подобаващи за стадий на търсене и търсене.
 Хеликоптерите за Спешна помощ идват юни, непосредствено с водачи
Хеликоптерите за Спешна помощ идват юни, непосредствено с водачи

Министърът по превоза подписа процедурата за лизинг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР