Спокоен изборен ден във страната и зад граница отчетоха от

...
Спокоен изборен ден във страната и зад граница отчетоха от
Коментари Харесай

Прогноза на ЦИК: Избирателната активност едва ли ще надвиши 40 на сто

Спокоен избирателен ден във страната и зад граница регистрираха от ЦИК.

Окончателните резултати се афишират до три дни след края на изборния ден.

Законът е безапелационен, че гласуването след 21,00 часа не може да продължи, а и довечера, както и миналата неделя, всички изборни комисии с машинен избор в страната и чужбина още веднъж броят контролни разписки и регистрират вота от тях в обособени протоколи.

На базата на изборната интензивност към 16.00 часа, която е 24,12%, заместник-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов предвижда, че по-скоро интензивността до края на деня ще е под 40%.

Томов напомни, че за час на практика не могат да гласоподават повече от 5% от хората в описите.

Към 16 часа през днешния ден гласувалите бяха 1 559 000. Най-активен още веднъж бе 23-ти МИР в София-град – малко над 30%.

Най-ниска интензивност – още веднъж в Кърджали – 12,97 на 100.

„ Дори да си представим свръхоптимистичната догадка, че последните четири часа и възможен пети (час - б.р.) хората гласоподават извънредно интензивно, въпреки всичко изборната интензивност ще остане под 50 на 100, а най-вероятно ще бъде под 40 на 100 “, сподели по-рано Томов.

Вече е завършило гласуването в цялата източноазиатска зона – Китай, Корея, Япония плюс Австралия и Нова Зеландия. Около 20 протокола са пристигнали в ЦИК са обработени и от тях се удостоверява, че на вота зад граница изборната интензивност е по-ниска от миналата неделя.

В протоколите от чужбина не са маркирани усложнения на работата на секционните комисии.

До 18.00 часа постъпилите тъжби в ЦИК са пет, а сигналите – 77, само че от тях 25 са за направената пропаганда на водача на ГЕРБ Бойко Борисов след гласуването му. ЦИК е разгледала план на решение за определяне на нарушаване, само че няма утвърдително решение, изясни Росица Матева от ЦИК:

„ Беше импортиран план да се откри нарушаване, само че не беше реализирано нужното болшинство от ЦИК. Нашите решения се вземат с две трети болшинство – нямаше такова и решението е взето догадка на отменяне на план “.

В ЦИК чакат още рано сутринта на следващия ден да стартират да идват първите районни изборни комисии, които да предават протоколите от вота за повторна обработка.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР