Споделяме храната си с домашните любимци, особено когато ни погледнат

...
Споделяме храната си с домашните любимци, особено когато ни погледнат
Коментари Харесай

Вкусните храни, които могат да убият домашния любимец

Споделяме храната си с домашните любимци, изключително когато ни погледнат с оня гладно-молещ-признателен взор, който разтапя и най-коравото сърце. Но някои от нашите обичани храни са доста рискови за тях. Котките по природата не са гурмета, само че пък знаят, че имат специфични хранителни потребности, най-много от месо, тъй като те си остават хищници. С кучетата е по-сложен въпросът, тъй като множеството са подготвени да обхванат всичко, което техният човек гълтам.

Макар че някои артикули не са отровни за домашните лакомии, някои от тях би трябвало да бъдат избягвани, споделя „ Мадам Фигаро “. Първо, би трябвало да се заобикалят мазните, солените и сладките храни. Даже някои храни, които имат славата на здравословни – да вземем за пример зеленчуците, може да са сложни за култивиране от организма им. Кайсията, ревенът, лукът и картофите са в листата на непрепоръчителни храни. Ето и още.

Костите: Казваме куче, представяме си кокал. Но, внимавайте – костите могат да се счупят при дъвчене,  да станат рискови остри предмети и да пробият червата и други органи на домашния любим, предизвестяват ветеринарите.

Млякото:  Организмът може да не го усвоява, в случай че след отбиването животното не е пило мляко. Затова е по-добре да не поднасяте купа прясно мляко на котка, която не познавате.

Сурови яйца: Внимавайте, със суровите яйца можете да придвижите бактерии като Ешерихия коли в организма на домашния любим, вместо да му доставите наслада от храната.

Топ 7 на токсичните храни:

Ако предложите от вашия коктейл на кучето си, резултатът върху здравето му може да е ужасяващ. Животните са доста по-чувствителни към алкохола и могат да изпаднат в рисково летаргично положение.

Шоколадът: макар че всички знаят, че е отровен за животните, той е съществена причина за натравяния на домашни любимци. Най-опасен е шоколадът със 70% какао - 100 г черен шоколад могат да са съдбовни за 10-килограмово куче. Млечният шоколад ви дава малко повече време за реакция, защото  кучето би трябвало да погълне 1 кг, с цел да се токсини.

Авокадото: От кората до семката всичко е токсично за домашните животни, споделят ветеринарите. Затова, даже да ви се къса сърцето, не давайте и троха авокадо на кучето си.

Макадамия: една дребна шепа може да е смъртоносна за кучето, по тази причина не забравяйте ядките на масата.

Пушена сьомга: Тъй като е доста солена, тя дехидратира кучетата и котките. Може да провокира хранителни разстройства – повръщане, жадност, диария, колики, както и нервни разстройства като хиперактивност, спазми, а от време на време кома и неочаквана гибел.

Суров лук и чесън: И двата зеленчука съдържат молекула, която нападна алените кръвни телца, предизвестяват ветеринарите. В по-големи количества лукът става рисков.

Грозде: прясно, сушено или сготвено – в каквато и да е форма, то може да аргументи бъбречни болести. Дръжте го надалеч от муцуната.

Кафе: Кофеинът форсира сърдечния темп на домашния любим, основава усложнения в дишането и провокира трептене.

Ако въпреки всичко лакомата зурла издебне миг, когато сте разсеяни, и се натрови, идващите 2 часа са витално значими. Най-бързата мярка е да накарате животното да повърне, като му дадете вода с морска сол или с водороден прекис, в случай че е куче, а след това неотложно го заведете на ветеринар. А в случай че е котка, тичайте незабавно при ветеринаря.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР