СподелиЗапочва кампания, в рамките на която българската партийна система –

...
СподелиЗапочва кампания, в рамките на която българската партийна система –
Коментари Харесай

Политическото сеирджийство може да изиграе много лоша шега на българите

Сподели
Започва акция, в границите на която българската партийна система – доколкото такава има – може да претърпи колапс или имплозия. След тези избори резултатът може да се окаже трагично непредвиден. И то по-скоро в неприятна посока.

В момента огромна част от хората усещат по едно и също време отмалялост от седемте избора и някакво удовлетворение, че могат да „ санкционират “ политиците, без въобще да отидат до урните. Същевременно от икономическа позиция нещата сякаш се движат или най-малко кретат в вярна посока – приходите нарастват, имаме рекордно ниска безработица и дори възможностите за еврозоната сякаш не са изчезнали напълно.
Безразсъдство, поради което България може да изпадне в тежка обстановка
Всичко това основава чудесна среда за политическо сеирджийство – дайте да забележим какъв нов срам може да се получи в Народното събрание, като цената на шоуто ще е относително ниска. В най-лошия случай ще има някакво служебно държавно управление и нови избори.

Това обаче е освен лъжливо чувство и безконтролно държание от гражданска позиция. Това си е чисто неблагоразумие, тъй като поради него България може да изпадне в в действителност доста тежка обстановка. Среднощните циркове от през вчерашния ден в Народното събрание демонстрираха по какъв начин с партии като „ Възраждане “, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и по-зле страната на процедура става неуправляема, даже когато те нямат болшинство. Всъщност с хъшлашкото блокиране на парламентарната естрада бяха (може би безвъзвратно) изгубени милиарди левове от помощи, които Европейски Съюз ни дава за реформиране на бранша енергетика. Без тези помощи той ще остане неефикасен и продукцията му ще е непотребна както на вътрешния, по този начин и на европейския пазар. Но ще сме изгубили милиарди за основаването на нови ефикасни мощности и преквалификация на служащите.

Това е единствено дребна илюстрация на това какво ще последва при едно колабиране на партиите на проевропейското болшинство, а подобен колапс, уви, е изцяло вероятен.
Какво може да се случи
1. При гласуващи към 2 млн. души, каквито са прогнозите, разлика от 10% сред първия и втория (по прогнози) може да наподобява огромна, само че в действителност става дума за към 200 000 души. ПП-ДБ на предните избори изгубиха 300 000, а ГЕРБ към 150 000. Ако имаме асиметрична готовност на електорати на тези избори, даже водачеството на ГЕРБ не е несъмнено, тъй като 200 000 гласа за една или друга партия ще могат коренно да трансформират нещата. С впрягането на кметовете в избрани градове ГЕРБ очевидно изгребват дъното на електоралните си нощви. Неспособността им да основат държавно управление, когато сякаш четири пъти „ печелят “ избори, няма по какъв начин да не демотивира гласоподаватели и този път. Ако отдръпването е в размер на стотици хиляди, надпреварата ще стане напълно непредвидимо. А пък и трайното сдвояване на Борисов и Пеевски, както и отказът/неспособността им да се разделят с корупционния си багаж, е дамга за ГЕРБ, която ще продължи свиването на тази партия;

2. Вторият на изборите също е изцяло незнаен. Вотът за ПП-ДБ е обезверен, само че не е изключено гласоподавателите им да се изплашен от опцията „ Възраждане “ да са втори и страната да загуби трайно европейската си вероятност. Оттеглянето и наказването на политическите представители към този момент един път беше играно от този електорат и резултатът е забележим – нищо положително за никого не последва. „ Възраждане “ пък зависят от разпръскването на русофилския и патриотичния избор. Ако Българска социалистическа партия се срутен още и в случай че съперници на „ Възраждане “ като „ Величие “ и „ МЕЧ “ се показват по-зле, хората на Костадинов имат късмет да концентрират гласове и да минат напред. В основания вакуум може да се нароят обаче и нови „ патриотични “ обединения. Около 7-8% се канят да гласоподават за „ други “ партии, което значи, че най-вероятно ще има и нови изненади в национал-патриотичния бранш (както и в областта на чистата политическа екзотика);

3. От третия нататък пък въобще нищо не е ясно: кой и с какъв брой ще влезе в Народното събрание все още е Божа работа. Най-вероятно Движение за права и свободи на Доган ще е вътре – най-малко официално то е над статистическата неточност във връзка с 4%-та преграда. Но тук към този момент ще става дума за доста дребни цифри. Ако един % е към 20 000 гласа, напазаруването на 50 000 може да се окаже решаващо да вземем за пример. Министерство на вътрешните работи отново ще си затвори благосклонно очите за небогоугодните каузи на ГЕРБ, Пеевски и компания. Новото ще е, че Делян Пеевски ще би трябвало да активизира целия си запас за личното „ Ново начало “, което във връзка с следения и платен избор въобще няма да е ново. Интересното тук е, че със относително малко пари и проведената престъпност ще може да се включи с решаваща интервенция, което може да трансформира идващия парламент в напълно поразителна менажерия. Руските (по благосъстоятелност, работа или произход) бизнеси в България, които напълно не са малко, също ще играят интензивно, усещайки явната опция да повлияят на резултата.
Сеирджийството може да изиграе неприятна смешка на българите
От тази позиция политическото сеирджийство може да изиграе доста неприятна смешка на българите. Умората от многократното гласоподаване, раздразнението от едни или други представители – това са безспорни обстоятелства. Но жителите, които в действителност желаят България да бъде въпреки всичко европейска и най-малко ненапълно естествена страна, в сегашния миг просто не могат да си разрешат да останат встрани. Ако го създадат, най-вероятно ще се снабдят с действителна причина за обезсърчение.

Има и една добра вест. Ако виновните жители се активизират, резултатът, който ще получат, може да надмине и най-смелите им фантазии: и купеният избор ще остане ненужен, и представителството на антиевропейски и корупционно изкушени партии може да се свие уверено.

Белег на демокрацията е, че резултатът от изборите не е авансово явен. В сегашния случай това си е напълно правилно.

Публикацията на Даниел Смилов е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР