СподелиВойната в Украйна е в тупик, защото двете воюващи страни

...
СподелиВойната в Украйна е в тупик, защото двете воюващи страни
Коментари Харесай

Путин разчита на умората на Запада и на връщането на Тръмп в Белия дом

Сподели
Войната в Украйна е в тупик, тъй като двете воюващи страни направиха паритет на своите военни качества.

Ако ги преглеждаме като човешки фактор, твърдо въоръжение и електронни системи, то на всички места по-доброто качество на украинците е парирано от по-голямото количество на руснаците.

Така никоя страна не може да вземе превъзходство без внезапна смяна в някой от тези параметри.

Ясно е, че украинците няма по какъв начин да станат доста повече и по тази причина очакванията им са свързани с

влизането на самолетите F-16 в боевете следващата година,

което да нивелира въздушното предимство на Русия и с възстановяване на техните дронове и електронни връзки, които в този момент са превъзхождани и по този начин в огромна степен сполучливо парирани.

В тази трансформирала се във война на безсилие Путин разчита на умората на Запада и превръщане на публичното мнение – с венец връщането на Тръмп в Белия дом.

И всички последни проучвания демонстрират, че очакванията му не са изцяло безпочвени.

Тръмпизмът продължава да господства републиканската партия, а водещ разказ там е, че Украйна не е приоритет и фокусът би трябвало да е върху Израел в непосредствен и Китай в средносрочен проект.

От тази позиция, не е необикновено при промяна на администрацията в Белия дом да се води тъй наречените reverse Kissinger политика.

С други думи, както преди време Кисинджър съумя да трансформира комунистически Китай в съдружник на Съединени американски щати против Съюз на съветските социалистически републики, по този начин през днешния ден фашистка Русия да стане съдружник на Съединени американски щати против Китай – против украински отстъпки, а точно узаконяване на путинския обир на украинска територия.

На скептиците би трябвало да напомним, че в релацията Си-Путин, Путин е младшия сътрудник, само че това не е безусловно правилно в релацията Тръмп-Путин, поради съветските зависимости на Тръмп.

Другата причина за развиване в тази посока е сходствотото на възгледите на Тръмп и Путин за държавното устройство като олигархия – пренебрежение към върховенството на закона и игра с масата небогати и слабообразовани хора.

За обогатяването и в интерес на дребен семейно-приятелско-клиентелистки кръг. И против и посредством смачкване на междинната класа и всички бранители на правовия ред.

Базирана на такива възгледи е и тръмпистката транзакционна външна политика – там няма правила или преданост към полезности, а единствено интерес от краткосрочни облаги.

И то не безусловно в интерес на Съединени американски щати като страна. Примерно, знаете ли къде е в този момент държавният секретар на Тръмп Марк Помпео? Ами отпред е като лице на огромна бизнес организация в Централна Азия, зад която обаче прозират съветски капитали.

Това прочее е най-хубавата дегизировка за съветските ползи в Европа и у нас – потреблението на западни, за предпочитане на американски лица и проксита.

От Съединени американски щати – свързани съвсем постоянно с републиканската партия: пенсионирани политици, дипломати и военни. Вече го виждаме и в нашия бизнес, примерно, наблюдавайте кой ще се появи като покупател на Лукойл.

Но в последно време и плановете на нашия Държавна сигурност естаблишмънт се базират на Съединени американски щати. Целта е придобиване на западна легитимност от нашия крайнодесен патриотарски бранш, като това постоянно е обвързвано с някоя алтрайт секта или изтъкнат тръмпист от републиканската партия.

Която няма към този момент съвсем нищо общо с тази от времето на Рейгън – нито към върховенството на правото; нито към свободните пазари; нито към свободата и демокрацията.

А изборът на съдружници на интернационалната сцена ще бъде не на база правила, а на облаги и власт – и по тази причина можем да чакаме при победа на Тръмп жертва на първите поради вторите.

Дано това не подтиква властническата реституция и у нас.

Коментарът е взет от Facebook профила на Евгений Кънев, заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР