СподелиВладимир Левчев е български поет, писател, журналист, политик, активист на

...
СподелиВладимир Левчев е български поет, писател, журналист, политик, активист на
Коментари Харесай

Владимир Левчев за ДЕБАТИ: Борисов не искаше да понесе вината за нови избори, затова предложи партийно правителство

Сподели
Владимир Левчев е български стихотворец, публицист, публицист, политик, деятел на „ Екогласност “ и учител в Американския университет в Благоевград. Син е на поета Любомир Левчев. Владимир Левчев е създател на стихосбирки и романи, издадени в България, както и пет стихосбирки, издадени в Съединени американски щати. Превеждал е на български стиховете на Елиът, Гинзбърг, Кюниц, Хенри Тейлър, Висоцки, както и „ Бхагавад гита “. 

– Г-н Левчев, Защо ГЕРБ не можа да образува държавно управление, макар че са победител на последните избори?

– Според мен Бойко Борисов не искаше да има държавно управление с първия мандат, подкрепено единствено от Движение за права и свободи на Делян Пеевски и от някакъв “златен пръст ” в лицето на депутати на Има Такъв Народ и разпадналото се към този момент “Величие ”, този бутафорен “исторически парк ”.

От друга страна, Борисов не искаше и да понесе виновността за ново отиване на избори, откакто към този момент провали един път “сглобката ” с ПП-ДБ в предходния парламент. Затова той предложи не съдружно или експертно държавно управление, а мощно партийно държавно управление на ГЕРБ, което беше недопустимо даже за депутатите от Движение за права и свободи, въстанали против Пеевски. Така той се надява, че ще бъде в по-добра позиция на идващите избори.

– Защо съгласно Вас Движение за права и свободи се разцепи, какво се чака да се случи оттук насетне в партията?

– Странен беше този напредък в Движение за права и свободи на Пеевски, преследван по закона Магнитски, само че в последно време изявяващ се като най-гласовит евро-атлантик. Неговият напредък до съпредседател на партията докара до разумни спекулации, че Пеевски държи в шах Ахмед Доган, а и Бойко Борисов, с някакви корупционни подмолни зависимости.

Но явно електоратът на Движение за права и свободи, който се смяташе за безусловно дисциплиниран до момента, както и доста от депутатите на Движение за права и свободи, въстанаха против Пеевски. Сега единственият рационален ход на Доган, в случай че той желае да резервира единството на партията си, е да в профил Пеевски. Това ще даде опция на Движение за права и свободи и да взе участие във властта с други сътрудници, с изключение на ГЕРБ. Защото за останалите партии Пеевски е недопустим.

– Избирателната интензивност на последните избори беше рекордно ниска и в случай че нямаше подобен сериозен отлив от последователите на ПП-ДБ евентуално Има Такъв Народ и „ Величие “ нямаше да влязат в Народното събрание. Какво бихте посъветвали последователите на ПП-ДБ за идващите избори?

– Бойко Борисов, като доста умел политик, изигра ПП-ДБ. Той унищожи “сглобката ” тъкмо когато Мария Габриел щеше да стане министър ръководител, заради отвращение да се случи правосъдната промяна и със мощната поддръжка на Пеевски, който още по-малко я желае.

Но Борисов се постара и контрата остана в ПП-ДБ, като че ли те са разрушили “сглобката ”.

От друга страна доста от гласоподавателите на ПП-ДБ по начало не бяха съгласни да се влиза в коалиция, въпреки и наричана единствено „ сглобка “ с ГЕРБ, а още по-малко с поддръжката на “евроатлантика ” Пеевски. Затова резултатите бяха такива.

И по тази причина от Политическа партия твърдо упорстват, че би трябвало да останат в съпротива в този парламент. И са прави.

Това обаче значи неизбежно отиване на нови избори, за което има заплаха още веднъж ПП-ДБ да понесе виновност. Макар че те са трета мощ в този парламент, а отговорността за сформиране на някакво държавно управление е в първата и вероятно втората мощ.

В този смисъл може да се намерения за концепцията на Демократична България за опит за някакъв “технически ”, непартиен кабинет, най-малко с цел да се покаже, че ПП-ДБ са създали подобен опит, въпреки че той няма да успее.

Мисля, че коалицята ПП-ДБ, както споделя Христо Иванов, би трябвало да се надгражда. И вероятно да се уголемява в дясно. Освен това в нея би трябвало да има по-голяма равнопоставеност.

Това е една коалиция, основана на общи евроатлантически полезности и предпочитание за действителна правосъдна промяна, само че е коалиция сред две обединения, които в действителност принадлежат към две разнообразни европейски политически фамилии – демократичната Политическа партия и дясно-центриската Демократична България.

– Очаквате ли да бъде формирано държавно управление и какъв би бил неговият небосвод?

Не чакам да бъде формирано държавно управление в този парламент и, несъмнено, в случай че бъде формирано, то надали може да просъществува даже до края на годината при тази настройка на силите в Народното събрание.

Не виждам допустимо болшинство, което да поддържа такова държавно управление, без значение по какъв начин се назовава – експертно, или техническо.

– Ако отидем на нови избори, каква е Вашата прогноза за изхода от тях?

Такива прогнози са, меко казано, рисковани. Виждате по какъв начин във Франция се предвиждаше победа на крайната десница, а крайната левица излезе напред при втория тур на изборите.

Все отново, дясно-центристите се сплотиха към либерала Макрон. У нас появяването на бутафорното „ Величие “ не беше казус. Има Такъв Народ – едно друго национал-популистко формирование без ясна идеология, въпреки и не чак толкоз неуместно, колкото „ Величие “, в един миг, при многочислените предварителни избори излезе победител.

Но не можа да сформира държавно управление и се провали на идващите избори. Очакваше се и по-добро показване на крайната левица в лицето на Ваня Григорова. Разбира се у нас и крайната левица и крайната десница, в лицето на “Възраждане ”, а и с поддръжката на президента Радев, са действително про-путински формирования.

Надявам се гласоподавателите най-сетне да схванат, че спасението е да се гласоподава за дясноцентристките, същински евроатлантически партии, които желаят да се освободим от корупционния модел, в последно време разпознат основно с Пеевски, както и от съветското въздействие.

Защото войната на Путин е война против Европа и България за него е вражеска страна.

Надявам се гласоподавателите да схванат, че не е допустимо да бъдеш български националист, за каквито се показват от “Възраждане ”, и по едно и също време да помагаш на Путин във войната му с Европейския съюз и НАТО, като отказваш помощ за Украйна.

Без Европейски Съюз и НАТО можем и нас да сполети ориста на Украйна — “двойният избавител ” да ни се яви като троен с танкове и ракети в Добруджа.

 

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР