СподелиВ последните дни всички медии тръбят, че фермерите смятат да

...
СподелиВ последните дни всички медии тръбят, че фермерите смятат да
Коментари Харесай

Фермерите пак се борят за парите на сънародниците си

Сподели
В последните дни всички медии тръбят, че фермерите считат да стачкуват (отново)  против държавното управление, или против премиера акад. Денков, или против финансовия министър Асен Василев, или против земеделския министър Кирил Вътев.

Всъщност, фермерите действително няма по какъв начин да стачкуват против нито едно от изброените имена, първо, тъй като ръководят единствено от 7 месеца и няма по какъв начин да са отговорни за всичките им „ несгоди “. И второ, тези лица нямат лични пари, които да им раздадат.
Но въпреки всичко, всичко опира до пари.
Въпреки че финансирането за фермерите в новия бюджет беше увеличено със стотици милиони, единствено месец след приемането на въпросния бюджет те още веднъж считат да стачкуват. Това си има няколко аргументи:
първо, сега няма земеделска работа;второ, след месец идва държавно управление ръководено от ГЕРБ, а тогава няма да могат по този начин самоуверено да стачкуват,и трето, очевидно желаят да измъкнат още малко пари от българите и бюджета.
Това което публицистите умишлено или не премълчават, е че за държавното управление не е доста комплицирано да отделят пари и да им ги дадат. Но тук би трябвало незабавно да бъде направено пояснението, че това ще бъдат пари взети от всички останали българи и всички останали браншове.  Става въпрос за обучение, за пътища, за пенсии и така нататък С други думи, в случай че настояванията на фермерите бъдат задоволени, ще се ощетят други български браншове, които за разлика от тях не получават милиони дотации годишно.
И тук идва огромният въпрос –  с какво фермерите са заслужили да получат още от общите пари на България. Дали не получават милиони европейски дотации, или пък  продукцията им е задоволително качествена и конкурентна на пазара. Защото май се оказва, че и това не е по този начин.
И в случай че фермерите имат някакво мъгляво пояснение, че в останалите европейски страни техните сътрудници фермери получават по-големи дотации (като това е противоречиво твърдение), то е доста забавно по какъв начин ще разясняват това, че продукцията от прилежаща Турция, която е всеобщо внасяна в България, е по-евтина в случай, че тамошните фермери не получават безусловно никакви дотации тъй като са отвън Европейски Съюз.

Разбира се, такива комплицирани въпроси рядко се задават. Основният от които е: Кое е по-важно за шестте милиона български жители – да купуват по-евтина и качествена храна или да подкрепят до безконечност българското земеделие, на което милиарди дотации явно в никакъв случай не му доближават.



Защото в случай че би трябвало да сме справедливи, ползата на милионите български консуматори е по-голям, от интереса на няколко хиляди фермери.

В този смисъл, откакто види лъскавите и безбожно скъпи трактори на фермерите по пътищата, всеки би трябвало да се запита обективни ли са настояванията им или става дума за следващия политико-икономически рекет, който една дребна група хора упражнява върху държавното управление за да получи по-голяма част от парите на останалите си сънародници.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР