СподелиВ новогодишната нощ НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий“

...
СподелиВ новогодишната нощ НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий“
Коментари Харесай

В новогодишната нощ корабът „Св. св. Кирил и Методий“ оказа помощ на бедстваща моторна яхта с 13 души на борда

Сподели
В новогодишната нощ НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий “ взе присъединяване в интервенция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта El Doblon на методите на пролива Дрейк. За бързите и съответни дейности на командира на кораба кап. II сан Николай Данаилов и неговия екипаж оповестява формалната фейсбук страница на ВВМУ „ Н.Й. Вапцаров “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ето и хронологията на извършените дейности:

В два без петнадесет през нощта на 1 януари по УКВ радиостанцията на канала за спешни обстановки 16 е получен сигнал за злополучие MAY DAY.

Пет минути по-късно следва позвъняване от чилийската брегова защита на същия радио канал за оказване на помощ на бедстващ кораб, след което НИК 421 бързо е наведен в по-високо положение на бойна подготвеност.

Скоро са получени и координатите на бедстващия съд: Ш=55*31.30’S Д=066*29.45 W’. Това е на към 12 морски благи южно от о. Нуева при метода за влизане в пролива на Дрейк.

НИК 421 незабавно се насочва към потърпевшия съд – 25-метровата моторна яхта El Doblon, плаваща под канадски байрак с 13 членен екипаж, която е на отдалеченост от 8 морски благи.

Минути след 2 през нощта НИК 421 е назначен като On Scene Commander („ Командващ на местопроизшествието “, бел. ред.) от чилийската брегова защита според интернационалния справочник IAMSAR (International Aeronautical and Maritime Search and Rescue – „ Аеронавигационно и морско търсене и избавяне “, бел. ред.)

В два и 10 е открита връзка с яхтата на испански език, като El Doblon рапортува, че има пробойна в носовата килева част с нахлуваща вода и е без ход.

Пет минути по-късно на НИК 421 е готова избавителна бързоходна лодка с тричленен екипаж, оборудвана със избавителни средства и термокостюми, швартови (привързващи) и буксирни въжета за евакуиране на буксир на бедстващия кораб и/или вероятно швартоване на ръб.

Междувременно на борда на НИК 421 са подхванати ограничения за оказване на първа здравна помощ на бедстващи хора на море.

Метеорологичните изискванията напълно не са леки – вятър със скорост 12-13 м/сек, 5 бала неспокойствие на морето по скалата на Бофорт, като температурата на въздуха и водата е 8 градуса по Целзий.

Към два и половина българският транспортен съд стартира доближаване с моторната яхта El Doblon, като има подготвеност за втурване на избавителната бърходна лодка на вода. В три без 10 НИК 421 се сближава с бедстващата яхта El Doblon на отдалеченост от 4 кабелта. Тогава при връзка с El Doblon е получено известие за прекъсване на нахлуващата вода и възобновяване на най-малък ход под ветрила.

В 02:58 ч. при осветление на яхтата е открит мощен крен към десния ръб и ход от 1,5 възла. Българският екипаж рапортува на чилийската брегова защита за положението на моторната яхта и стартира ескортирането й към метода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили.

Пет минути след 4 часа при метода към пролива Ричмънд българският кораб е освободен от отговорността като On Scene Commander от чилийската брегова защита заради нахлуване в островна група с по-спокойни води и активиране на чилийски боен SAR транспортен съд. НИК 421 снижава бойната подготвеност и продължава плаването според проекта към о. Ливингстън.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР