СподелиУнгарският премиер Виктор Орбан е призовал по време на визитата

...
СподелиУнгарският премиер Виктор Орбан е призовал по време на визитата
Коментари Харесай

Орбан призова Зеленски за бързо прекратяване на огъня

Сподели
Унгарският министър председател Виктор Орбан е призовал по време на визитата си в Киев украинския президент Володимир Зеленски да прегледа опцията за бързо преустановяване на огъня, което може да форсира мирните договаряния.

Това стана ясно по време на визитата на Орбан в Киев, което е първото му посещаване в Украйна след съветската инвазия в страната.

Орбан е един от най-големите критици на Украйна, като за две години война се трансформира в съществена спънка за закъснение на европейската помощ за Киев. Унгарският министър председател дойде в страна, за която до момента твърдеше, че е отговорна за рецесията в Европа и настояваше, че с цел да има мир, Украйна би трябвало да одобри изискванията на Русия.

Унгарският министър председател добави, че Унгария прави оценка украинските мирни начинания, само че прикани Зеленски да работи за преустановяване на огъня, което да направи вероятни договарянията за мир.

Орбан приветства желанието на Киев след състоялата се в средата на предишния месец в Швейцария конференция за мир в Украйна да има втори сходен конгрес тази година.

„ Помолих президента да намерения дали можем да преобърнем нещата и да ускорим мирните договаряния, като преди този момент бъде преустановен огънят “, съобщи Орбан.

„ Спиране на огъня, обвързвано с един краен период, би дало късмет да се ускорят мирните договаряния. Обсъдих тази опция с президента и съм признателен за неговия прям отговор и за диалога “, сподели още унгарският министър-председател. Зеленски, който приказва пред медиите преди Орбан, не реагира на тези думи на премиера, отбелязва Ройтерс.

Орбан уточни още, че би желал възстановяване на връзките с Украйна и сключване на широкообхватно двустранно съглашение за съдействие.

Тази опция бе изтъкната и от Зеленски пред медиите. „ /…/ Това, за което говорихме през днешния ден, разискването на наболели тематики, може да стане основа за двустранен документ сред страните, документ, който ще регламентира нашите взаимоотношения “, съобщи украинският държавен глава.

По време на срещата им Зеленски е подчертал пред унгарския си посетител смисъла на справедливия мир в Украйна, показва Франс прес. На общата конференция украинският президент съобщи, че визитата на унгарския водач илюстрира общите европейски цели и какъв брой е значимо да се реализира обективен мир в Украйна и в цяла Европа, написа Българска телеграфна агенция.

Зеленски помоли също унгарския министър председател, който в предишното е блокирал изплащането на помощта на Европейския съюз за Киев, да резервира европейската военна помощ за Украйна.

„ За всички нас в Европа е доста значимо също европейската поддръжка за Украйна да остане на задоволително положително равнище, в това число и отбраната ни от съветския гнет “, сподели Зеленски на конференцията при визитата в Киев на известния с близостта си с Москва унгарския министър председател.

Това е първото посещаване на Орбан в Киев от повече от десетилетие, отбелязва Ройтерс. Визитата му в Украйна е директно обвързвана с поемането на ротационното председателство на Европейски Съюз от страна на Унгария през вчерашния ден, обръща внимание Ройтерс.

„ Целта на унгарското председателство е да способства за оправянето с провокациите пред Европейския съюз. Ето за какво първото ми посещаване (по време на председателството на Унгария) е в Киев “, написа Орбан в обществената мрежа „ Facebook “ след идването си в украинската столица.

Преди по-малко от седмица Орбан и Зеленски бяха уловени от камерите в коридорите на срещата на върха на Европейски Съюз в белгийската столица Брюксел, на която бе обещано началото на договарянията по присъединение на Украйна към блока.

Миналата година Орбан съобщи на съветския президент Владимир Путин, че Унгария в никакъв случай не е желала да застава против Русия, показва Ройтерс. От друга страна Киев отхвърля изказванията на Будапеща, че лимитира правата на унгарското малцинство в Западна Украйна, като съобщи подготвеност за разговор във връзка каквито и да е безпокойства.

Киев одобри през 2017 година закон, който постановява във всички учебни заведения в страната часовете за учениците над десетгодишна възраст да се водят наложително на украински език. Будапеща сподели, че това е нарушавания на правата на етническите унгарци в Украйна.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР