СподелиУчители, директори и депутати поискаха радикална реформа в българското образование

...
СподелиУчители, директори и депутати поискаха радикална реформа в българското образование
Коментари Харесай

МОН подготвя нови учебни програми. Сливат дисциплини в общ предмет

Сподели
Учители, шефове и депутати желаеха радикална промяна в българското обучение на състояла се кръгла маса в Народното събрание.

Според ръководителя на парламентарната Комисия по обучение и просвета Красимир Вълчев в този момент образователните стратегии са претрупани, комплицирани и прекомерно амбициозни, а това води до демотивиране на учениците, липса на време за образуване на умения и неприятни резултати в интернационалните проучвания като PISA.

„ Ние би трябвало да кажем – в случай че желаеме децата да знаят повече, да бъдат по-адекватни и пригодни за света, в който ще живеят, би трябвало да отрежем наличие. За да научат повече. Защото минимум учат когато ги демотивираме, когато ги изхвърляме “, уточни Вълчев.

„ Просветното министерство към този момент работи по правене на нова идея за образователните стратегии, като една от обсъжданите благоприятни условия е консолидиране на обособени дисциплини в един общ предмет, като да вземем за пример естествени науки “, съобщи министър Галин Цоков.

„ Ние имаме подаден план към Европейска комисия, допускам, че доникъде на март ще се получи окончателното утвърждение, взаимно с Румъния да работим с специалисти от Организацията за икономическо сътрудничество и раз тъкмо за основаване на такава конструкция на образователни стратегии, които са компетентностно насочени, тъй че и учители, и учебни шефове, и преподаватели по обособени образователни дисциплини ще вземат участие в тези фокус групи, които да дадат в действителност визията за това по какъв начин, съобразено с традициите в нашата просветителна система, да се случат новите образователни стратегии “, изясни Цоков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР