СподелиТОЛ-системата вече може да засича и висока скорост. Към момента

...
СподелиТОЛ-системата вече може да засича и висока скорост. Към момента
Коментари Харесай

МВР се готви да щракне повече нарушители на пътя, но не и да събере парите им

Сподели
ТОЛ-системата към този момент може да засича и висока скорост. Към момента обаче това няма да докара до налагане санкции – повода е, че към момента няма законови промени, които да легализират новия способ за отчитане на нарушавания.

Идеята е устройствата да засичат така наречен „ междинна скорост “, за която обаче би трябвало да има легална формулировка, тъй че налаганите санкции да бъдат нормативно издържани и да не падат в съда.

За идната година Министерство на вътрешните работи планува да вкара в употреба 100 АТС (автоматизирани механически средства), което е със 17 повече от миналата година.

Амбицията е това да докара до повишение на броя открити нарушавания 1,1 млн. на 1,2 млн. през идната година, 1,4 млн. за 2025 година и 1,5 млн. лева през 2026 година, излиза наяве от тригодишните планирани планове, които ведомството прави всяка година.



Прави усещане обаче, че предстоящите повече засечени извършители на пътя
не значат автоматизирано повишение на броя наложените санкции. 
В перото доходи от санкции, наказания и наказателни лихви за трите следващи години 2024, 2025 и 2026 година предстоящите приходи са непроменлива големина – 230 млн. лева

Това значи, че макар големия бюджет от 2,8 милиарда лева и опитите за рационализация на Министерство на вътрешните работи, „ вложенията “ няма да бъдат изплатени.

Това постоянно е причина някои да спекулират с изказванията, че автоматизираното засичане на извършители на пътя не се ползва съзнателно, с цел да има „ самун “ и за служителите на реда на пътя.

Впрочем, България е една от дребното европейски страни, по пътищата на които можете да очаквате еднообразен да ви спре за превишена скорост.

Проблемът със събираемостта на санкциите дълги години не съумява да откри своето решение. Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров разгласи през септември, че тя е едвам 40%. Според него решаването на този проблем минава през законови промени.



В началото на ноември Министерство на вътрешните работи се похвали, че към този момент ще уведомява по електронен път нарушителите, когато бъдат засечени да карат с превишена скорост. Това ще става посредством СМС, по Вайбър или имейл.

Това обаче не значи автоматизирано събиране на глобите, тъй като сходно съобщение не се счита за връчено. В момента практиката е един фиш да се счита за връчен, едвам когато са връчени персонално от пощальон с противоположна квитанция или когато униформени спрат водач за инспекция и открият, че той има остарели неплатени отговорности към Министерство на вътрешните работи.

Техническите нововъведения ще бъдат ефикасни във връзка с събираемостта само, в случай че длъжниците са регистрирани в системата за несъмнено връчване.

 

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР