СподелиСтотици хиляди жители на Истанбул празнуваха до разсъмване (часа на

...
СподелиСтотици хиляди жители на Истанбул празнуваха до разсъмване (часа на
Коментари Харесай

Вятърът на промяната беляза местните избори в Турция: нова карта на политическото пространство

Сподели
Стотици хиляди поданици на Истанбул честваха до разсъмване (часа на рамазанския сахур – бел.авт.) успеха на локалните избори на главната опозиционна кемалистка Народнорепубликанска партия (НРП).

Улиците към постройката на Истанбулската огромна община в квартал Сарачхане почерняха от хора от разнообразни възрасти.

С червени флагове и постери на Ататюрк хората, измежду които доминираха младите, някои пристигнали с деца и бебета, скандираха, прегръщаха се, пееха, танцуваха, клаксоните на колите огласяха в близост.

Екрем Имамоглу, който още веднъж бе повдигнат за кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул, завоюва за повторно този пост, само че този път с още по-внушителен, рекорден резултат, написа в собствен репортаж Нахиде Дениз за Българска телеграфна агенция.

Според неофициалните резултати при преброени към 95 на 100 от бюлетините, той води с един милион гласа преднина (предишните избори през 2019 година бе спечелил с 800 000 гласа повече) или с 50 на 100 преднина пред съперника от Партията на справедливостта и развиването (ПСР) Мурат Курум, който получи 41,4 %.

В първата си тирада пред многохилядното голям брой, откакто стана ясно, че води безапелационно пред Курум, Имамоглу запретна ръкави – присъщ негов жест, прочут от предходните избори, когато Ердоган бе касирал вота. Той уточни, че стартира нов интервал в живота на истанбулчани.

“Спечели този прелестен 16-милионен Истанбул, завоюва неговото огромно семейство. Този мегаполис е неповторим, тъй като съвместява хора от друг етнически генезис с разнообразни вярвания. И те имат право да бъдат неговите стопани, а не да чакат нечия благосклонност “, сподели кметът.

Имамоглу завоюва този път в напрегната конюнктура, която бе изпълнена с компромати, закани и нападки от страна и на ръководещите, и на някогашните съдружници на НРП в Националния алианс. Ердоган персонално агитираше на митингите против Имамоглу и изпрати министри от държавното управление да пропагандират в поддръжка на съперника Мурат Курум. Всички партии издигнаха свои претенденти за да разпилеят гласовете за Имамоглу. Борбата сред фракциите в НРП също бе ориентирана към подкопаване на имиджа му. Но Имамоглу съумя да завоюва най-трудната победа като градоначалник на 16-милионния мегаполис на Турция, за който самият Ердоган обича да споделя ”Който владее Истанбул, владее Турция “.

В Истанбул НРП печели 25 от общо 39-те общини. Считаните за цитадела на ПСР общини – Юскюдар на азиатския бряг, централната община Бейоглу и Еюпсултан този път бяха извоювани от НРП.

Община Байрампаша, която 22 години се управляваше от ПСР, този път бе извоювана от претендента на НРП, който бе подсилен от локалната изселническа организация на българските турци Бултюрк.

Авджълар, Картал и Малтепе, които са плътно обитаеми с изселници от България, още веднъж бяха извоювани от НРП, която поддържа близки връзки с изселническите организации.

Според предварителните резултати НРП усилва и наличието си в общинските парламенти от 28,53 на 100 на 33,56 %, което е значимо достижение, защото в истанбулската огромна община болшинството в общинския парламент бе на ПСР.

Кметът на Анкара Мансур Яваш пък завоюва с съвсем двойна преднина пред съперника си Тургут Алтънок, който също имаше мощната поддръжка на Ердоган. НРП усили броя на извоюваните общини в Анкара от 3 на 16.

Управляваната в продължение на три мандата от кмет на Партията на националистическото придвижване община Етимесгут в Анкара мина в ръцете на НРП. Кметския пост завоюва един от най-популярните турски артисти – Eрдал Бешикчиоглу, който се прочу с функциите си на безкористен полицейски и държавен чиновник. Бешикчиоглу завоюва поста с съвсем двойно по-висок резултат от досегашния кмет Енвер Демирел.

Анализаторите означават, че Турция осъмна с нова карта на политическото пространство, в която доминира аленият цвят на НРП вместо оранжевия на ПСР, който доминираше от 22 години насам.

Народнорепубликанската партия, която е най-старата политическа групировка на Турция, основана от създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, на извършените през вчерашния ден локални избори реализира триумф, какъвто не е постигала от 22 години насам. ПСР пристигна на власт преди 22 години, спечелвайки локалните избори.

“НРП за пръв път от 47 години насам излезе първа на избори, като води към този момент с 37,47 на 100 пред Партията на справедливостта и развиването, която за пръв път от 22 години насам е втора с 35,67, показва анализаторът Гьокчер Тахинджиоглу.

Към трите метрополии на Турция – Истанбул, Анкара и Измир, НРП прибави и Бурса.

Вятърът на смяната задуха и в популации плътно с изселници от България и Балканите град Бурса, четвъртият по величина промишлен център на страната. Поста кмет на огромната община завоюва Мустафа Бозбей – дълготраен кмет на община Нилюфер. Една непредвидена за ПСР загуба, защото Бурса няколко следващи мандата бе цитадела на ръководещата партия.

ПСР изгуби 4 метрополии и 12 огромни общини, които завоюва през 2019 година, а също общините Адъяман, Килис, Шанлъурфа и Йозгат, обитаеми с консервативно население, което в действителност е изненадващо, защото дълги години доминираше в тях.

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, който нормално след избори произнася тирада на успеха от балкона както в Истанбул, по този начин и в Анкара, в среднощ от Истанбул отиде в Анкара пред централата на ПСР, където го чакаха сподвижници и симпатизанти.

„ 31 март за нас не е край, а повратна точка “, сподели Ердоган, наблягайки, че не са могли да реализират резултатите, които са желали от локалните избори. „ Ние ще проучваме резултатите от изборите за локалната администрация в органите на нашата партия и ще си създадем нужната самооценка “, сподели Ердоган, представен от ТРТ Хабер.

Според първите мнения забележителен брой гласоподаватели на ПСР, изключително в източните провинции, не са отишли да гласоподават и са упражнили така наречен углавен избор.

Твърди се, че ПСР е изгубила 5 милиона гласове на тези избори.

Както писа Българска телеграфна агенция, изненадата на локалния избор сервира Партията на новото благополучие на Фатих Ербакан, която с 6,1 % стана трета. Някои анализатори се питат дали няма да заеме мястото на ПСР.

Анализатори означават спад във вота и на Партията на националистическото деяние на Девлет Бахчели, съдружника на Ердоган.

Прокюрдската партия ДЕМ води на изборите в седем окръга в Източна и Югоизточна Турция, само че там конкуренцията продължава.

Тепърва следва да се проучват задълбочено резултатите от локалния избор.

Но може да се каже, че икономическите компликации, повишаването на живота (границата на глада е към 19 000 турски лири, а минималната заплата е 17 000 турски лири), ниските пенсии, непостижимите разноски за прехранване, изключително за пенсионерите, които наброяват 15,8 млн. души, повишаването на медикаментите, проблемите на здравната система, безработицата измежду младежите, девалвацията на турската лира “накараха милиони гласоподавателите да кажат стоп на ПСР, която ръководи 22 години “, показват анализатори.

“Отмъщението на пенсионерите надви. Народът сподели червен картон на държавното управление. Вотът в неделя сподели, че няма власт, която да устои на празната тенджера ”, разяснява анализаторът Дениз Зейрек.

“Експлодираха гласовете на недоволството ”, показва вестник „ Тюркие “.

Според проправителствения вестник „ Йени Шафак “ “31март е обръщение на гласоподавателя до ПСР ”.

Вестник „ Карар “ дефинира изборите като ”земетресение на урните ”.

Близки до ПСР анализатори показват, че „ ръководещата партия не можа да усети грохота на вълната на недоволството, която идва от недрата на електората “.

Спечелването на локалните избори от опозицията е източник на мотивация за НРП и нейния електорат след миналогодишното проваляне на парламентарните и на президентските избори, от една страна, а от друга – сигнал за ново отношение опозиция-правителство.

“Предстои ново разпределяне на картите в политиката ”, показва в. „ Йеничаг “.

Според в. „ Милли газете „ резултатите от 31 март са обръщение за нови избори “.

Изборите на 31 март и тежкото проваляне на Партията на справедливостта и развиването ще имат шокиращи последствия в политиката. Резултатите демонстрираха, че абсолютният победител в изборите е НРП на Йозгюр Йозел и кметовете на Истанбул и Анкара – Екрем Имамоглу и Мансур Яваш. А също и Партията на новото благополучие на Фатих Ербакан, която си подсигурява непрекъснато място в политиката, показва анализаторът Мустафа Караалиоглу.

Оправдаха се прогнозите, за които писа и Българска телеграфна агенция, че на 1 април сутринта 85-милионна Турция ще осъмне в друга политическа среда и нов политически баланс.

Турските гласоподаватели, които гласоподаваха на първите във второто столетие на страната избори и на които по традиция демонстрираха висока политическа интензивност, към 75 на 100 съгласно неофициалните резултати, избраха управленията на общините за идните 5 години. И в това време открехнаха вратата към нов политически климат, уточни анализаторът Харун Мюфтюоглу.

Водещи международни медии като БиБиСи, Асошиейтед прес, Франс прес и китайската Синхуа следиха деликатно изборите посредством свои специфични пратеници. В навечерието на вота за Истанбул БиБиСи уточни, че претендентът на ПСР Мурат Курум ще завоюва, само че прогнозата не се оправда.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР