СподелиСлужителка разкрива нарушения в АЕЦ Козлодуй“. В отговор централата завежда

...
СподелиСлужителка разкрива нарушения в АЕЦ Козлодуй“. В отговор централата завежда
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй“ съди за 500 000 лв. служителка, разкрила нарушения

Сподели
Служителка разкрива нарушавания в АЕЦ „ Козлодуй “. В отговор централата завежда дело-шамар против нея за половин милион лв.. С причини, които адвокати дефинират като несъстоятелни. Допустимо ли е държавно дружество да съди физическо лице?

Службата по трудова медицина в АЕЦ „ Козлодуй “ работи нелегално като поликлиника, която прави фиктивни медицински прегледи и лабораторни проучвания на чиновниците в централата.

Това разобличаване прави Наталия Станчева, здравна сестра в нелицензираната поликлиника. Тя и майка ѝ са подали над 70 претенции за достъп до социална информация до разнообразни институции. Вследствие на събраните данни Станчева подава и десетки сигнали до близо 40 държавни органа.

Нарушението откриват три самостоятелни контролни органа – Регионалната здравна ревизия във Враца, Националният център по радиология и радиационна отбрана и Изпълнителната организация „ Медицински контрол “. Министерството на здравеопазването е предало на прокуратурата материали от инспекцията.

На АЕЦ „ Козлодуй “ са дадени наставления да затвори противозаконното лечебно заведение, което не е лицензирано, както изисква законът.

Това става през юни 2023 година От края на септември обаче поликлиниката възобновява активността си, споделя Станчева. В нея работят над 60 медици, назначени на трудови контракти от АЕЦ „ Козлодуй “. Станчева е изолирана, работа не ѝ се дава, задачата е да напусне. Нещо повече – против нея атомната електроцентрала завежда дело за половин милион лв..

Това е в резюме историята, която стартира през 2022 година и продължава до момента.

„ Заведеното против мен дело е в действителност пестник, който мисля, че не заслужавам “, споделя Наталия Станчева пред Свободна Европа.

АЕЦ „ Козлодуй “ упреква нея и майка ѝ, че са злоупотребили с конституционните си права за достъп до информация и за подаване на тъжби до държавните органи.

Конституцията обаче не лимитира броя на жалбите, които един жител може да насочи, както и размера на причините в своя отбрана, на които има право.

„ Нещо повече, такова схващане би основало рисков казус и би лишило жителите от опция да упражняват права, обезпечени им от Конституцията “, пишат Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) и фондацията „ Програма достъп до информация “ в обща позиция.

Двете организации приканват АЕЦ „ Козлодуй “ да отдръпна желае си против Станчева и майка ѝ.

Те попаднат под закрилата на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Той е в действие от май 2023 година и вкарва едноименна европейска инструкция.

В България органът, избран да обезпечава отбрана по този закон, е Комисията за отбрана на персоналните данни.

АЕЦ „ Козлодуй “ упреква двете дами, че не са употребявали информацията само, с цел да си сформират лично мнение, а са я популяризирали, в това число до медии.

Законът за достъп до социална информация обаче не изисква от заявителя да уточни защо ще употребява получената информация.

От обявяване на „ социална информация “ изгода има цялото общество. Освен това съгласно Конституцията и интернационалните контракти за правата на индивида в демократичното общество всеки има право свободно да популяризира информация, отбелязва АЕЖ.

Според Европейския съд по правата на индивида точно достъпът до информация за нейното разпространяване от публицисти, неправителствени организации или жители се употребява със отбраната на европейската Конвенция за правата на индивида.

Именно за дейното потребление на Закона за достъп до социална информация, стигнало до разкритието в централата, Наталия Станчева получава премията „ Златен ключ “ на „ Програма достъп до информация “ за 2023 година

АЕЖ и „ Програма достъп до информация приканват АЕЦ „ Козлодуй “ да се откаже от желае против Станчева и майка ѝ по две аргументи:

не е възможно държавна институция да води дела-шамари против граждани;
възможностите АЕЦ „ Козлодуй “ да завоюва делото наподобяват оскъдни.
Искове против цивилен деятели и публицисти за толкоз огромни суми са една от характерностите на така наречен дела-шамари (SLAPP). Тези правосъдни процеси се стремят да откажат упрекнатите от публично значимите тематики, по които работят.

През март 2023 година застрахователната компания „ Лев инс “ заведе дело-шамар против онлайн медията Медиапул за 1 млн. лв., което загуби на първа инстанция.

„ Основната функционалност на следеното от страната сдружение е да създава електрическа енергия в интерес на потребителите, а не да харчи средства за покриване на правосъдните разходи по такива провокирани от него каузи “, споделят в позицията си АЕЖ и „ Програма достъп до информация “.

Атомната електроцентрала е благосъстоятелност на Българския енергиен холдинг (БЕХ), чийто принципал е министърът на енергетиката.

Свободна Европа изпрати въпроси до АЕЦ „ Козлодуй “, само че до публицистичното привършване на текста не получи отговор.

„ Плащат със здравето и живота си “
След 20 години работа в службата по трудова медицина в предприятието Наталия Станчева е дисциплинарно уволнена. Според работодателя ѝ – за „ нарушаването “, че като здравна сестра отхвърля да извърши прегледи, както и проби за COVID-19.

Тя апелира и след три правосъдни инстанции съдът я възвръща на работа.

„ Аз сега се повеждам на работа, само че работа не ми се разпорежда. Промениха ми работното място и постановат всичко допустимо като тормоз по отношение на мен, с цел да спра [да се занимавам с проблема] и да напусна “, споделя Станчева.

„ Аз няма да се откажа, тъй като в региона на АЕЦ и Северозападна България злокачествените болести са с по-висок % и това го потвърждава статистиката “, прибавя тя.

Въпреки констативните протоколи и направените наставления поликлиниката продължава да работи, а служащите на централата не престават да минават на фиктивни прегледи, споделя Станчева.

„ Това е в действителност парадокс. Говорим за здравето на хората – това е човешкият запас на стратегическия обект АЕЦ „ Козлодуй “, споделя тя.

По думите ѝ по-страшното е, че лечебното заведение се намира на метри от 5-ти реактор.

„ Това е притеснително даже за човек, който няма визия какво значат йонизиращите лъчения. Работниците там заслужават същинско здравно наблюдаване, тъй като заплащат със здравето и живота си “, споделя Станчева.

В атомната електроцентрала работят към 4 хиляди души. Още толкоз хора от външни предприятия минават на прегледи през поликлиниката против възнаграждение.

„ В предмета на активност на предприятието е произвеждане на електрическа сила, не медицински действия “, споделя Станчева.

Лекарите са на трудови контракти към АЕЦ „ Козлодуй “.

„ На процедура се получава по този начин, че работодателят преглежда своите служащи, което е надзор и лост за въздействие. При това без надзор от държавни органи, въпреки че всички са осведомени “, споделя Станчева.

Тя прибавя, че в случай че някой е неуместен, той може да бъде избран като „ болен “, изместен или уволнен.

По думите ѝ огромна част от медиците биха желали да съдят компанията за фиктивните прегледи, които са принуждавани да вършат, само че никой не се осмелява.

„ Аз съм единствената, която си разреши да изнесе обществено информация, по тази причина получих и въпросния „ пестник “, споделя Наталия Станчева.

Публикацията на Видка Атанасова е поместена в Свободна Европа. 

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР