СподелиСенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и

...
СподелиСенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и
Коментари Харесай

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сподели
Сенатът на американския Конгрес утвърди помощта за Украйна, Израел и Тайван с безапелационно болшинство, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Законодателството ще бъде изпратено на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за автограф.

Помощният пакет на стойност 95 милиарда $ бе подсилен от 79 сенатори, а 18 гласоподаваха „ срещу “.

Помощта бе утвърдена от Камарата на представителите в събота. Пакетът планува средства за Украйна, Израел, Тайван и сътрудници на Съединени американски щати в Индийско-тихоокеанския район.

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той планува помощ за Киев в размер на 60,84 милиарда $, с която украинските сили да продължат битката си против Русия.

С приемането на тази най-скорошна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев досега, набъбна до 170 милиарда $. Това е първият спомагателен пакет за Украйна, утвърден от Конгреса, откогато Републиканската партия откри надзор върху Камарата на представителите през януари 2023 година

Законопроектът за Израел планува помощ за еврейската страна в размер на 26,38 милиарда $.

Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се плануват 8,12 милиарда $, които да бъдат употребявани за „ опълчване на комунистически Китай и за гарантиране на съществено въздържане в района “. Два милиарда от тези 8,12 милиарда $ са планувани като задгранична военна помощ за Тайван и други съдружници на Съединени американски щати в района.

Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко начинания в областта на националната сигурност, измежду които: предоставяне на период до една година на „ БайтДенс “, китайската компания притежател на общественото приложение „ ТикТок “, да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; опция за трансфер на замразени съветски активи към Украйна; разширение на глобите против Иран и петролната му промишленост.
Зеленски благодари на американския Сенат
Украинският президент Володимир Зеленски благодари през днешния ден на Сената на американския Конгрес за това, че утвърди военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $, съобщи Франс прес.

„ Благодаря на водача на болшинството Чък Шумър и на водача на републиканците Мич Макконъл за тяхното мощно водачество при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които поддържаха законодателството “, написа Зеленски в обществените мрежи, откакто Сенатът утвърди помощта.

Съединените щати са главният донор на военна помощ за Украйна в борбата с Русия, само че новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият спомагателен пакет за Украйна, утвърден от Конгреса, откогато Републиканската партия откри надзор върху Камарата на представителите през януари 2023 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР