СподелиС обсъждането на 1600 общински проекта продължава работата на парламента

...
СподелиС обсъждането на 1600 общински проекта продължава работата на парламента
Коментари Харесай

Бюджет 2024: Какво прие парламентът досега

Сподели
С разискването на 1600 общински плана продължава работата на Народното събрание по приемането на бюджета за 2024 година.

Проектите бяха добавени в план-сметката по гледище на локалните управляващи и ще се извършват в идващите 3 години, като на 3 месеца общински управляващи могат да оферират и нови.
Бюджетът е заложен с недостиг от 3%.
Разчетите са направени при предстоящ растеж на стопанската система следващата година от 3,2 на 100 и средногодишна инфлация от 4,8%.

През държавния бюджет ще бъдат разпределен близо 40% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Допълнителни 68 милиона лв. ще бъдат дадени за просвета. Силовите ведомства Министерство на вътрешните работи и ДАНС също получават спомагателни средства – 20 милиона за Министерство на вътрешните работи 37 милиона за ДАНС.

Планираните разноски за защита възлизат на 2,05 на 100 от Брутният вътрешен продукт за 2024 година. Общо 59 млн. лева са прехвърлянията за висшите военни учебни заведения, което е с близо 9 милиона повече, в сравнение с през тази година.

Разходите за НСО за личен състав са 59 312 400 лв.. Разписаните общо разноски за ДАР са 49 467 000 лв..



Депутатите взеха решение, че през 2024 година размерът на месечните помощи за развъждане на дете за семейство с 1 дете ще е 50 лева, за 2 деца – 110, а за три деца – 165 лв..

Не беше подкрепено предлагането на Българска социалистическа партия детските надбавки да се усилят с 10% поради инфлацията.

375 лева е еднократната помощ за раждане онлайн дете, 900 лева.- за второ.

8 лева остава дотацията за един получен автентичен глас на изборите, не беше признато предлагането на Има Такъв Народ тя да е 1 лева

Минималният размер на фискалния запас към 31 декември 2024 година е 45 милиарда лева Максималният размер на държавния дълг към края на 2024-та не може да надвишава 48 милиарда лева

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, 11.7 милиарда лева

Планираните разноски за защита възлизат на 2,05 на 100 от Брутния вътрешен артикул за 2024 година.

Народните представители одобриха нарастване на средствата на Здравната каса за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн.лв. и спомагателни 10 млн.лв. за Българската академия на науките.

Като „ исторически “ разгласи гласувания в Народното събрание бюджет шефът на финансовата комисия Йордан Цонев поради заложените в него пари за общините.

„ Абсолютно невиждан бюджет, знаете ли че в тази директория, която господин Борисов държи, има 1500 плана на всички общини. Знаете ли, че това се случва за първи път в историята на България? “, попита той.

„ Спекулации са, че това ще бъде бюджет за ГЕРБ, за Движение за права и свободи, тук са безусловно всички общини, чиито кметове са излъчени от самостоятелни или политически партии “, акцентира Бойко Борисов.

Финансовият министър Асен Василев още един път разяснява, че бюджетът е изцяло осъществим.

„ Средства има, събират се налози, ще приключим годината с по-малък недостиг от планувания. За следващата година сме заложили също много реалистични доходи и се надявам да спазим Маастрихските критерии без проблем “, съобщи Асен Василев, министър на финансите.

За нарастване на заплатите и в останалите стопански браншове упорстват от опозицията.

„ Крайно време е от Министерство на вътрешните работи да получим отсреща една пътна карта за промяна в това министерство. Ние, като съпротива, ще желаеме да има действителна промяна, а не да се усилват заплатите, а да няма действителна смяна “, акцентира Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Заложените доходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 година са общо 43 406 519 700. От тях данъчните доходи се плануват да са общо 38 116 002 000 лева, от тях от корпоративен налог – близо 6 милиарда лева Предвидените доходи от налог добавена стойност са 18 626 102 000 лв.. Вчера депутатите гласоподаваха огромна част от бюджетите на министерствата, средствата за просвета, обучение, опазване на здравето, сигурността.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР