СподелиРастежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца

...
СподелиРастежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца
Коментари Харесай

0,3 % икономически растеж в Еврозоната за първото тримесечие

Сподели
Растежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца на тази година спрямо предходното тримесечие, излиза наяве от цитираните от „ Франс прес “ данни на Евростат.

Това е повече по отношение на упования растеж, само че цифрите демонстрират, че групата от 20 страни с единна валута е изпаднала в техническа криза през втората половина на предходната година, откакто брутният вътрешен артикул се е намалил с 0,1 % през последните две тримесечия на 2023 година

По-добрият от упования напредък е последван и от положителни вести за потребителските цени. Евростат регистрира закъснение на инфлацията от 2,9% през март до 2,7 на 100 през април. Спадът продължава от достигнатия пик от 10,6% през октомври 2022 година след войната, която Русия стартира против Украйна и последвалата енергийна рецесия.

Добрите вести не престават с данните за регистриран напредък от 0,2% за първото тримесечие на двете най-големи стопански системи на Европа – Германия и Франция.

Южна Европа наподобява се оправя даже по-добре. Испанската стопанска система набъбна повече от предстоящото с 0,7% за същия интервал. Ръст записва и Италия. А другояче – в целия Европейски съюз Литва регистрира най-ниската инфлация през април от 0,4 %, демонстрират данните на Евростат. Финландия също се движи близо с инфлация от 0,6% през април.

У нас – Националният статистически институт регистрира в средата на месеца, че увеличението на цените в България става все по-малко и през март се е върнало до равнищата от юли 2021 година. По данни на институцията инфлацията през март е била 0,2%, а на годишна база тя е 3%.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР