СподелиПрез ноември 2023 г. регионите в Русия въведоха един след

...
СподелиПрез ноември 2023 г. регионите в Русия въведоха един след
Коментари Харесай

Защо точно сега Кремъл пое кампания срещу абортите?

Сподели
През ноември 2023 година районите в Русия вкараха един след различен санкции за „ склоняване към аборт “ – нарушаване, което наподобява включва даже случаите, в които спирането на бременността е станало по лекарско наставление.

Няколко района, като да вземем за пример нелегално анексираният Крим и Татарстан, към този момент принудиха частни клиники сякаш непринудено да се откажат от осъществяването на интервенции по преустановяване на бременност. Властите в Русия и управлението на Руската православна черква намерено поддържат ограниченията. Но за какво му е на Кремъл акция против абортите тъкмо в този момент?
Войната против Украйна и съветската демографска рецесия
През 2023 година раждаемостта в Русия се снижи до най-ниското ѝ равнище за последните 15 години – по 1,36 деца на жена. Логиката в реакцията на управляващите е пределно елементарна, само че в същото време и неправилна: ограничете, а по-късно и последователно забранете абортите, след което раждаемостта внезапно ще се увеличи. Явно по този начин счита Кремъл, а и управлението на Руската православна черква. Очевидно те имат вяра, че руснаците ще са подготвени да се възпроизвеждат като зайците.

Това подвеждане, което може да се изясни с доброволния отвод от секс измежду монашеството (от чиито среди се избират митрополити и патриарси в Руската православна църква), е обаче непростимо за управлението на една официално световна страна. Причините за спада в раждаемостта са по-сложни.
Причините за спад в раждаемостта
Една от тях да вземем за пример е тази, че огромен брой руснаци напуснаха Русия поради войната против Украйна. Към края на 2022 година делът на работещите руснаци под 30-годишна възраст е понижен рекордно до по-малко от 15 %.

Друг фактор е всеобщата гибел на мъжете във войната. Демографският резултат от вероятно прекъсване на офанзивите против Авдеевка, да вземем за пример, евентуално ще бъде по-голям, в сравнение с от отхвърли на частните клиники да правят аборти. А в случай че си напомним за загубите при Бахмут и за първите седмици на съветското навлизане в Украйна, демографската картина става още по-ясна.

Друг фактор е психическата подготвеност за раждане. Може още 10 следващи години да бъдат обявявани за „ година на фамилията “, както направи президентът Путин за 2024 година, само че в случай че има война, брачният партньор може да бъде мобилизиран във всеки един миг. Здравомислещата евентуална майка, която се нуждае от сътрудник във възпитанието на децата, а не от държавна отплата за починалия глава на фамилията, ще се замисли 10 пъти дали в този момент си коства да има деца.

Във всички тези случаи ограничаването или възбраната на абортите няма да повлияе на раждаемостта. Но в Кремъл, в Руската православна черква и в многочислените псевдообществени организации се вършат, че не схващат това. Най-вероятно е в този момент те да се нуждаят от политически резултат, с цел да управляват дамите. Дори и да се получи нищожен растеж на раждаемостта, то той ще бъде най-много за сметка на незащитените обществени групи от популацията. Но по-късно на тези деца няма да са им нужни красиви приказки. Те ще би трябвало да бъдат отглеждани в църковни институции или да бъдат изпращани в сиропиталища. Впрочем, в случай че крайната цел е възпитанието на „ пушечно месо “ за нови войни, това не е никакъв проблем.
Нейното тяло си е нейна работа
Както нормално, цената на политиката за ограничаването на абортите в Русия ще бъде платена от дамите. Още преди войната те бяха болшинство в страната. Но този път те ще би трябвало да заплатят със своето здраве. Нелегалните аборти, които от време на време водят до смъртни случаи, са неминуем резултат от сходни ограничавания.

При това Кремъл очевидно не не помни, че дамите в Русия са и главните гласоподаватели. А акцията за „ преизбирането на Путин “ през 2024 година към този момент на процедура е почнала. Тези ограничавания могат да имат двузначен резултат. От една страна те могат да раздразнят рускините. В Нижни Новгород към този момент се откриха смелчаци, които събират подписи против рестриктивните мерки за правото на аборт. От друга страна с въвеждането на новите ограничавания, свързани с живота и здравето, управляващите показват, че считат съветските дами и изключително техните деца за своя благосъстоятелност. През 2020 година те даже се пробваха да вкарат сходна дефиниция в Путиновата конституция. Общественият резонанс обаче тогава към момента можа да предотврати това.
Без право на аборт – без право на избор
В мощно патриархалното съветско общество доста дами се усещат несигурни и без рестриктивните мерки върху правото на аборт. Законът за домашното принуждение не бе признат след неодобрение, изразено персонално от Владимир Путин.

Какво държание ще има сътрудникът на дамата, когато узнае за възможна непланирана бременност? Дали ще я принуди да направи аборт, въпреки и скришен, или противоположното – ще я принуди да задържи детето, което тя не е желала, променяйки по този метод целия ѝ живот? Властите се стараят да оставят това на неговата, а не на нейната преценка.

Правото на аборт в Руската федерация продължава да бъде ограничавано, макар явното отвращение на огромна част от обществото за това. Войната изрови демографска дупка в Русия, а управляващите се пробват да я „ запълнят “ с нежелани новородени. Явно те още не са достигнали границите на фантазията си. В избрани страни в предишното принудата за нарастване на раждаемостта много бързо е довеждала до насилственото чифтосване на „ най-хубавите човеци “, следвайки логиката на евгениката. Русия наподобява се движи в тази посока.
Докато не бъде още веднъж избран отново Путин
Истина е, че с приближаването на преизбирането на Владимир Путин, можем да чакаме той да се изрича за абортите, колкото е допустимо по-предпазливо. А кремълската агитация ще се постарае съветските дами да запомнят, че тяхната единствена вяра е президентът. Докато той не бъде избран отново още веднъж.

Материалът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР