СподелиПрез настоящата 2024 година Национален фонд “Култура не е финансирал

...
СподелиПрез настоящата 2024 година Национален фонд “Култура не е финансирал
Коментари Харесай

Ще бъде ли нулева годината за подпомагане на културата? Само за ДЕБАТИ говори Павел Павлов

Сподели
През актуалната 2024 година Национален фонд “Култура ” не е финансирал нито един план, не е оповестил резултати по нито една от стратегиите си, и не е обявил информация по отношение на постъпили планови оферти.

За това сигнализират в подписка хора от бранша на културата. По думите им по Плана за възобновяване и резистентност са прекратени над 200 подадени плана, част от които са подадени наново, само че модифицирани до неразбираемост.

Бюджетът от 8,6 млн. лева за регулярните стратегии и към 25 млн. лева по ПВУ има действителна заплаха да не бъде осъществен и изгубен. Това няма да бъде разследване на пасивността на артистите и културните организации, а на неефективното ръководство на Национален фонд „ Култура “, сигнализират създателите на подписката.
За благополучие или злощастие Фонд “Култура ” на процедура е единственото място, което може да помогне за развиване на каквато и да е културна активност. Специално моята работа е обвързвана с киното, само че фондът ми разреши да вземам участие в планове по направление музика, литература. В момента имаме план със международно прочут актьор – Масимо, с който още веднъж участваме за отчасти финансиране по Фонд “Култура ”, разяснява за ДЕБАТИ.БГ един от създателите на подписката Павел Павлов, който е изпълнителен шеф на единственото държавно киностудио – Аудиовидео „ Орфей “.
По думите му, след рестартиране на в началото спряната процедура по ПВУ, са подадени едвам 18 плана.

„ Какво ще рече това? Хората не имат вяра, че това ще се случи. Официално записаните самостоятелни създатели са над 3000 индивида. За тях има най-малко три пъти по толкоз екип “, добави той.

Павлов даде образец с триумфа на кино лентата „ Гунди “, който е финансиран напълно с частни средства и страната не е подкрепила по никакъв метод сходна продукция.

В Европа, с цел да има пари за изкуство и с цел да има какъвто и да е артикул, това е методът, по който се финансира. Културата не може да не бъде подпомагана, изясни Павлов.

Цялото изявление с Павел Павлов четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР