СподелиПредставители на Софийска градска прокуратура, Държавна агенция Национална сигурност“, Комисия

...
СподелиПредставители на Софийска градска прокуратура, Държавна агенция Национална сигурност“, Комисия
Коментари Харесай

Комисията за корупцията в митниците привиква Асен Василев, прокурори и агенти

Сподели
Представители на Софийска градска прокуратура, Държавна организация „ Национална сигурност “, Комисия за противопоставяне на корупцията, бившето управление на Агенция „ Митници “ и Асен Василев са измежду гостите, които се чака да бъдат поканени за чуване във краткотрайната комисия за следствие на корупционните практики в Агенция „ Митници “ и възможна роля на някогашния финансов министър Асен Василев в тях, стана известно на днешното съвещание на комисията. Нейният ръководител Тошко Йорданов („ ИТН “) регистрира, че ще се приоритизира кой по кое време ще бъде поканен.

На днешното си съвещание комисията прегледа дубликат от протокола на съвещанието за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров на 6 април 2024 година Също по този начин изслуша служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Тошко Йорданов уточни, че в протокола от съвещанието е записано, че е осъществена експертиза от камери пред Агенция „ Митници “, които демонстрират, че Стефан Димитров се познава с Бойко Рашков и Асен Василев.

Също по този начин вследствие на специфични разследващи средства (СРС) се схваща, че Димитрови се познават и имат дългогодишни връзки с Николай Николов – Паскал, както и че са обсъждали с него кои чиновници на митници съставляват спънки за прекосяване на контрабандни артикули и кои чиновници могат да бъдат употребявани. От СРС-та е открито изрично, че Стефан Димитров има директни отношение с Петя Банкова.

Тошко Йорданов прочете още, че неизвестен очевидец споделя, че познава Стефан Димитров и татко му и, че били в положителни връзки с Бойко Рашков. Чрез СРС-та са направени доказателства за диалози сред Банкова и Димитрови. Банкова се съветва със Стефан за промени в митницата и го среща с аспекти на активността. Стефан Димитров посреща Банкова в Министерството на вътрешните работи (МВР) и я съпровожда за среща с основния секретар. От СРС се открива, че Стефан е показал кое лице на кое място да бъде назначен.

По време на чуването си министър Калин Стоянов описа още веднъж, че Асен Василев го е питал за какво не назначава за шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Хасково Недан Хаджиев, а Стоянов му е отвърнал, че няма по какъв начин да стане на този стадий.

Министърът уточни, че се ревизира дали е имало сигнали и оперативни каузи против някогашния основен секретар Живко Коцев, както и дали упрекнатите за присъединяване в незаконна група за контрабанда, изпиране на пари и корупционни закононарушения се загатват в сигнали от партньорски служби. Стоянов пое ангажимент да ревизира дали Коцев е заявил приемането на безценен подарък – часовник, както се изисква по закон.

Калин Стоянов повтори, че Бойко Рашков го е срещнал със Стефан и Марин Димитрови, само че тогава той не е знаел, че са свързани с контрабандни канали. Той удостовери, че постоянно ги е виждал в министерството. Като добави, че няма спомен да се е срещал с тях на друго място.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 4 април прокуратурата постанови задържане за период до 72 часа на някогашния към този момент шеф на Агенция „ Митници “ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов. Това се случи след акция на Комисията за противопоставяне на корупцията и Държавната организация „ Национална сигурност “. Образувано бе досъдебно произвеждане за проведена незаконна група за контрабанда, изпиране на пари и корупционни закононарушения.

На 4 април Министерство на вътрешните работи заяви, че Живко Коцев е подал заявление за освобождение от служба по лично предпочитание. Ден по-късно той разгласи на взаимен брифинг с тогавашния министър председател в оставка Николай Денков, че отдръпва подадената си оставка. Николай Денков съобщи тогава, че Коцев е подал молбата си за овакантяване под напън. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев одобри решение, с което предлага на президента да издаде декрет за преустановяване пълномощията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. На 10 април президентът Румен Радев издаде декрет, с който приключи пълномощията и освободи от служба Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се извършва от основен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместител на Живко Коцев.

Софийският градски съд остави в ареста Банкова и Стефан Димитров. По време на делото арбитър Тони Гетов заяви, че в материалите по следствието има фотоси и записи на диалози сред Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са фотоси на Живко Коцев, Стефан Димитров и „ друго публично известно лице “, на които се вижда часовник, който след срещата им към този момент е на ръката на Живко Коцев, сподели арбитър Гетов. През последните дни фотосите бяха коментирани и от политици.

Гледането на мярката на Марин Димитров бе отсрочено, защото мъжът постъпи в болница, напомня Българска телеграфна агенция.

 

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР