СподелиПоредната истерия на патриотична вълна заля социалните мрежи. След “

...
СподелиПоредната истерия на патриотична вълна заля социалните мрежи. След “
Коментари Харесай

Нова истерия: 3 март е заличен от учебници за деца в чужбина. Да, ама не!

Сподели
Поредната нервност на патриотична вълна заля обществените мрежи. След „ “ на паметника на връх Шипка, което към седмица беше подхранвано от политици от „ Възраждане “ и след това забравено,

както и след подправеното отпадане на „ Аз съм българче “ и на корицата на книга, облечено с цветовете на украинското знаме,

на дневен ред е нова имитация – този път с това, че празникът 3 март е изнемощял от учебника по „ Околен свят “ за 2 клас, от който учат българчетата в чужбина.

Публикация във Facebook от 5 февруари твърди, че са се появили „ фрагменти на учебник “, в който са изброени всички национални празници, „ даже, неизвестно за какво, има Нова година “, само че „ не се загатва и дума за 3 март “.
Според „ учебника “ няма такава дата или събитие “, твърди обявата.
Публикацията даже е намерила и откри място и в уеб страницата obektivno.bg, само че след това е изтрита от там, демонстрира инспекция на БНР. Няколко изявления също бяха свалени, няколко дни откакто бяха споделени.

В една от тях се споделя:
3 март липсва в раздела „ Официални празници “ на България в учебника за втори клас на издателство „ Просвета “. За това сигнализираха консуматори в обществените мрежи.Проверка на уеб страницата на издателството демонстрира, че 3 март липсва от учебника по „ Родинознание “ за втори клас на „ Просвета “, както и от учебника за втори клас „ Околен свят “ на същото издателство “.
Както можем да се досетим обаче това изказване е неистина. В учебника „ Околен свят “ на Издателство „ Просвета – София “, с създатели Л. Зафирова и С. Лазарова Националният празник на България 3 март
е включен в урок № 26, озаглавен „ Нашата татковина “.
В същото време този учебникът по „ Околен свят “ не е настоящ и не се употребява от няколко години насам. Второкласниците към този момент учат „ Родинознание “.

„ В учебника по „ Родинознание “, който сега се употребява в учебните заведения, още веднъж в урок № 26, създателите са показали, че всяка страна има народен празник и това е най-важният формален празник, обвързван със значимо събитие от нейната история “, изясняват от издателството пред БНР.

От там допълват, че в урока ясно е казано, че националният празник на Република България е 3 март.

„ Наред с този най-съществен за страната ни празник, в същия урок № 26, се преглеждат и другите национални знаци – знамето, химнът и гербът. На идващите страници, за затвърждаване на знанията, има генерализиращ урок с календар на формалните празници и 3 март е маркиран в него “, означават още от „ Просвета “.

От издателството допълват, че учебниците са утвърдени от Министерството на образованието и науката, и изцяло дават отговор на образователната стратегия за съответния клас.

Освен това, формалните празници в страната са няколко, измежду тях – 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и други, до момента в който Националният празник е единствено един и той се празнува на 3 март от 1991 година, като Ден на Освобождението на България от османско робство. Затова и 3 март е прегледан в учебника в обособен урок.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР