СподелиПо-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран с ракети

...
СподелиПо-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран с ракети
Коментари Харесай

Ответен удар: Израел атакува Иран

Сподели
По-малко от седмица след невижданата офанзива на Иран с ракети и дронове, Израел извърши заканата си и отвърна на удара.

Иранската държавна телевизия оповестява, че към 12 и половина през нощта три дрона са били засечени в небето над централния град Исфахан. Системите за противовъздушна защита са били задействани и дроновете са свалени в небето.

Иранската организация Фарс заяви за детонации на летище в град Исфахан. Ирански публични лица настояват, че гърмежът на терминала е резултат от активирането на противовъздушните системи.

Ирански публицисти оповестяват, че обстановката в град Исфахан е спокойна.

По неофициална информация е имало удари в Сирия и Ирак, само че известията не са доказани.

Към момента и управляващите в Израел не удостоверяват публично за офанзивата си над Иран.
Иранските управляващи стопираха полетите към Техеран, Исфахан и Шираз.
Няколко ирански нуклеарни обекта се намират в провинция Исфахан, в това число Натанц, който има централно място в иранската стратегия за обогатяване на уран.

Международното летище „ Имам Хомейни “ в Техеран беше затворено за всички полети до 07:00 по Гринуич, съгласно известието до водачите, оповестено в база данни на Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати.

Някои полети на авиопревозвачите Emirates и Flydubai, прелитащи над Иран рано тази заран, направиха неочаквани внезапни завои във въздушното пространство, съгласно маршрутите на полетите, показани на уеб страницата за следене Flightradar24.

Израел сподели, че ще отвърне на офанзивата на Иран, осъществена в събота вечерта. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за възмездие след хипотетичен израелски удар против нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени преди да доближат израелска територия.

Анализатори и наблюдаващи показват опасения по отношение на рисковете войната сред Израел и Газа да се популяризира в останалата част от района.

Иран заяви през вчерашния ден пред на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Израел „ би трябвало да бъде заставен да спре всевъзможни по-нататъшни рисковани военни дейности против нашите ползи “. Генералният секретар на Организация на обединените нации предизвести, че Близкият изток е в „ миг на оптималната заплаха “.
Цените на петрола скочиха след известията за израелския удар.
Фючърсите на суровия вид Брент се покачиха с 2% до 88,86 $ за барел. Доларът нарастна като цяло, златото се увеличи с 1%, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 1 %.

Нападението на Израел над Газа стартира откакто палестинската ислямистка формация „ Хамас “ атакува Израел на 7 октомври и умъртви 1200 души, съгласно израелските данни. Военната атака на Израел лиши живота на повече от 33 000 палестинци в Газа, съгласно локалното министерство на опазването на здравето.

Подкрепяните от Иран групировки оповестиха поддръжка за палестинците и започнаха офанзиви към Израел от Ливан, Йемен и Ирак.

Източник: Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР, БГНЕС, Ройтерс

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР