СподелиОт няколко дни лидерът на Възраждане“ Костадин Костадинов разпространява чрез

...
СподелиОт няколко дни лидерът на Възраждане“ Костадин Костадинов разпространява чрез
Коментари Харесай

„Няма да го демонтират, направо ще го съборят“: По следите на манипулацията за премахването на паметника на връх Шипка

Сподели
От няколко дни водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов популяризира посредством профила си във Facebook, че се приготвя премахването на паметника на връх Шипка.

В една от изявленията, той е качил манипулативна фотография, която е от почналия преди няколко години ремонт на статуята на лъва на монумента. На фотографията се вижда, че паметникът е ограден от скеле, а коментарът на Костадинов е:

„ Долу ръцете от Паметника на свободата, негодници! Еничарите от ППДБ-ДПС-ГЕРБ не си губят времето. Не знам обаче кого си мислят, че ще спрат “, написа той и декларира, че на 3 март партията събира симпатизантите си и чака на върха да се съберат 100 хиляди души.


По мотив тази обява водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, по чието време като вицепремиер стартира ремонта на паметника, упрекна Костадинов в операция. По думите му водачът на „ Възраждане “ е качил в профила си фотография от времето, когато паметникът е бил ограден за ремонт.

Днес персонално минах от там и няма нито скеле, нито паметникът е ограден с тараби и никой не го събаря, декларира Каракачанов и изяснява, че Костадинов хвърля неистини против шефа на музейния комплекс на Шипка Чавдар Ангелов, който Костадинов персонално познава, „ Знае му телефонния номер, звънял му е стотици пъти, дори да го кани да се причисли към партията му “.

Каракачанов изяснява и хронологията на ремонта на паметника:
„ През 2019 година с дарения бяха събрани пари и бе ремонтиран лъвът. През 2020 година персонално, в качеството си на вицепремиер, съм лобирал и държавното управление отпусна 130 хиляди лева за правене на план за главен ремонт.След това пристигнаха „ смутните “ времена и чак в този момент това държавно управление отпуска парите. Предстои процедура и чак след 5-6 месеца най-рано може да стартират строителни работи. Така че никой нито е слагал скеле, нито е обграждал паметника с тараби, ни може да спре българите да отидат на тържествата на 3 март “, изяснява Каракачанов.
След това опровергаване в профила си във  „ Facebook “ Костадинов изяснява, че в действителност е поставил остаряла фотография, само че разгласява нова, от която излиза наяве, че паметникът в действителност е ограден.

Редакцията на Дебати.бг се свърза с шефа на Национален парк-музей „ Шипка “ Чавдар Ангелов. От обясненията му стана ясно, че оградата е на това място от пролетта на 2020 година.

Причината – през април 2020 година са паднали каменни парчета от фасадата на монумента. Със заповед на кмета на община Казанлък е разпоредено да се сложи ограждение, до момента в който не приключат ремонтът и консервацията на паметника.

„ Вече три години и половина тази ограда е там и всички празнувания се правят на фона на оградата “, изясни Ангелов.

По думите му тя не попречва честванията и достъп до паметника, а националната гвардейска част съгласува ритуалите по слагане на венци и посрещане на публични посетители при празнувания напълно с поставените ограждения.

В момента тече процедура за оповестена социална поръчка за реституция и ремонт на паметника, както и за избор на самостоятелен контрол. Едва след приключването на процедурата държавното управление ще отпусне нужните средства.

Това значи, че оградата ще остане там още несигурно време, стана ясно от обясненията на доктор Чавдар Ангелов.

На фрагменти от празнувания на 3 март от 2023 година е видно, че към паметника има ограждения, сходни на тези, които Костадин Костадинов демонстрира.

Двете публични поръчки – и за са видни на уеб страницата на Агенцията за публични поръчки.

За това, че паметникът ще бъде съборен, Костадинов заключава от надписите,

които предизвестяват за заплаха от падащи предмети –
безусловно същите били сложени и на паметника на руската войска преди той да бъде демонтиран.

Видео от 2023 година, от което става видно съществуването на същите огради и преди година. Очевидно до през днешния ден паметникът не е съборен.
Костадинов декларира, че не има вяра, че три години се прави ремонт на „ фугите “ – без да е направил инспекция за това, че ремонтът даже не е стартирал.

Пак с пост от през днешния ден – 10 януари, Костадинов предизвестява, че чака опозоряване на паметника на връх Шипка и дава образец с бюста на граф Игнатиев във Варна, който предходната година на 3 март бил оплискан с бяла багра, а през днешния ден е съборен от вандали.

По-късно от общинската администрация потвърдиха случая. От полицията в града оповестиха, че в региона има доста камери и причинителите ще бъдат открити.

„ Ще почнат поругавания, някой ще го надраска, различен ще го залее с багра, трети ще му счупи нещо, ще почнат да ни убеждават от тв приемника по какъв начин бил противоречив, по какъв начин бил в възхвала на вражеска Русия и един ден ще го взривят. Няма да го демонтират, тъй като е доста мъчно, а непосредствено ще го съборят. Ако не ви се коства допустимо, спомнете си ръководещата незаконна клика какъв брой „ невъзможни “ закононарушения извърши единствено за последните няколко месеца и се замислете “, изяснява в поста си във Facebook Костадинов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР