СподелиОбявявайки плановете си за това, което може да се нарече

...
СподелиОбявявайки плановете си за това, което може да се нарече
Коментари Харесай

„Камуфлажен износ“ на руски газ за Европа: Новият Турски поток е тук. Може ли Западът да го спре?

Сподели
Обявявайки проектите си за това, което може да се назова Турски поток 2 на 21 август, Турция най-сетне изостави всички превземки.

Според министъра на енергетиката на страната Алпарслан Байрактар, държавният газов монополист BOTAŞ в този момент ще може да изнася към 7 до 8 милиарда кубически метра (bcm) природен газ през България за Централна Европа под нова марка, наречена „ Турска примес “, разбъркване на газ от разнообразни източници.

Въпреки че Русия би трябвало да има 40 % дял в този микс, действителната сума може да е по-висока, защото Газпром и BOTAŞ създават детайлностите за съветски газов хъб в Турция от началото на 2023 година

За това ще се употребява съществуващото европейско уголемение на Турски поток, както и съглашение от 2023 година сред българския публичен снабдител на газ Булгаргаз, българския систематичен оператор Булгартрансгаз и BOTAŞ, което разрешава на турската компания да изнася към 3,6 милиарда кубични метра годишно за Европейски Съюз.

И максимизирането на тръбопроводната мрежа на Турски поток по този метод ще добави още 4 милиарда кубически метра камуфлажен експорт на съветски газ за Европа.

Точно както съветските петролни компании продават преетикетирани петролни артикули в Европа от Турция, Индия, Египет и Обединените арабски емирства, Европа не може да огледа встрани, когато Газпром се пробва да изпере износа на съветски газ. И по този път решението на Европейски Съюз да забрани трансбордирането на съветски полутечен природен газ, предопределен за Азия през европейски пристанища, е дребна, само че решаваща стъпка в последователното прекъсване на съветския газ. Но има още, което може да се направи.

Въпреки напъните на огромните европейски консуматори на природен газ да понижат зависимостта си, съветският газ към момента съставлява 15 % от общия импорт на газ в Европейски Съюз, даже изпреварвайки доставките на LNG от Съединени американски щати за Европа тази година. С елементарни думи, сега Европа харчи два пъти повече за съветска сила, в сравнение с дава на Украйна като помощ.

Освен това, с изключение на износа на съветски LNG за Европа, потоците от природен газ през Украйна и Турски поток също доставят съветски газ за Австрия, Италия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция, България и Западните Балкани. Така че, с цел да отреже изцяло Кремъл от генерираните от Европейски Съюз газови облаги и да го лиши от енергийното му оръжие, откакто преносът на съветски природен газ през Украйна спре в края на 2024 година, Европейски Съюз би трябвало да спре преноса на съветски газ през европейското разширение на Турски поток.

Съединени американски щати биха могли да ускорят това, като глобяват ръководения от Газпром план и всички компании, участващи в инфраструктурата, обвързвана с Турски поток. Междувременно прекъсването на преноса на газ през Украйна и Турски поток би разрешило на европейските клиенти на съветски газ да спрат или предоговорят дълготрайните си контракти с Газпром.

Въздействието от намаляването на вноса на газ от съветски тръбопроводи също не би трябвало да се преувеличава. Продажбите на Газпром през Турция и Украйна съставляват към 8 % от общото търсене на газ в Европейски Съюз, което може да бъде сменено с световни доставки на LNG или с противоположни потоци от наситени пазари в Северозападна Европа.

Но до момента в който украинският маршрут може да бъде спрян за една нощ, прекъсването на Турски поток ще бъде по-голямо предизвикателство. Турски поток освен улеснява продължаващия експорт на съветски газ, само че също по този начин подкопава европейската диверсификация, като наводнява пазара с газ с отстъпка. И този на ниска цена съветски газ заплашва локалните индустриални планове в Черно море, като в същото време забавя различния импорт на LNG през терминали в Гърция, Хърватия и Полша, което рискува да сътвори блокирани активи.

Освен това договорката с BOTAŞ разрешава на Русия да замъгли произхода на своя газ, предоставяйки на Газпром нов излаз, през който да продава непосредствено на своите клиенти, заобикаляйки Украйна. Като такива, тези нови проекти биха изпълнили задачата на Русия да пренебрегва Украйна за продажбите на газ за Европа, заобикаляйки евентуалните наказания.

Липсата на обвързване на Турция да се придържа към разпоредбите на Европейски Съюз в допълнение усложнява напъните за наблюдаване на газовия поток през нейните граници. И даже има късмет турско-българското съглашение в действителност да наруши законодателството на Европейски Съюз за конкуренцията, защото блокира достъпа на газови компании от трети страни до газопреносната мрежа. По този метод антитръстовият орган на Европейски Съюз, Групово дело „ Конкуренция “, към този момент е почнал да прави оценка договорката за манипулиране на разпоредбите.

Като се има поради всичко това, Европейски Съюз би могъл да одобри, че целият газ, който влиза от Турция и Украйна, е съветски, и да генерира доходи за реконструкцията на Украйна, като таксува с налози разликата сред понижения съветски газ и преобладаващите цени в центрове в Европа.

Европейски Съюз би могъл също по този начин да дефинира ясна дата за преустановяване на целия импорт на съветски газ и да създаде постоянен механизъм за инспекция и следене на произхода на газа, който навлиза на неговия пазар. В настоящия си тип самодейността REPowerEU на Европейската комисия, която стартира след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година, единствено предлага на страните членки да спрат покупките на съветски газ, само че не ги задължава. Въвеждането на такава система би подсигурило, че европейските консуматори не финансират експанзията на Кремъл и би затворило малките врати, позволяващи на съветския газ да тече под радара.

Тъй като Украйна продължава военното си навлизане в курския район на Русия, Кремъл неизбежно ще се затрудни да реализира пробив в Донбас. И цялостното обособяване от съветската енергетика в този миг би посочило, че Европа към момента стои зад Украйна.

Анализът е оповестен в.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР