СподелиОбщо 134 дни ще работим за държавата през 2024 г.

...
СподелиОбщо 134 дни ще работим за държавата през 2024 г.
Коментари Харесай

Работим 134 дни, за да внесем над 75 млрд. лв. в хазната през 2024 г.

Сподели
Общо 134 дни ще работим за страната през 2024 година След две години, в които държавният бюджет не беше гласуван в точния момент и се удължаваше действието на остарелия, в този момент се връщаме към естествения темп и влизаме в новата година с призната рамка на държавните финанси.

Бюджетът за 2024 година залага консолидирани доходи в размер на 75,2 милиарда лева Приемайки, че за ден създаваме малко над 562 млн. лв. – изчислено на база прогнозния размер на Брутният вътрешен продукт от 206 милиарда лева през 2024 година, то са нужни 134 дни с цел да попълним държавната хазна.

Според календара, отчитайки че годината е високосна, самобитният Ден на данъчна независимост ще настъпи на 13 май 2024 година

Тази дата стъпва на консолидираните доходи в хазната, само че следва да отчитаме и огромния бюджетен недостиг в последните години.

През 2024 година консолидираните държавни разноски са планувани в размер на 81,4 милиарда лева, което значи, че дефицитът в държавните финанси се чака да доближи 6,2 милиарда лева

Тази сума се равнява на 11 спомагателни дни, в които стопанската система би трябвало да работи единствено за бюджета, в случай че желаеме да няма недостиг и да покрием всички разноски без да теглим нов дълг.

В средносрочната бюджетна прогноза е заложен недостиг в размер на 6-7 милиарда лева и през 2025 и 2026 година, тъй че тематиката за устойчивостта на бюджета, размера на държавния дълг и лихвите по него ще бъде изключително настояща в идващите години.

Интересно е да се проследят всички канали, по които се финансират въпросните 81,4 милиарда лева консолидирани разноски. Косвените налози носят 25,4 милиарда лева, в това число 18,5 милиарда лева от Данък добавена стойност, близо 6,5 милиарда лева от акцизи и под 400 млн. лева от мита. Над 31% от общата бюджетна рамка се финансират от облагане на потреблението.

Преките налози носят 12,9 милиарда лева, в това число 7 милиарда лева от облагането на приходите на физическите лица и 5,9 милиарда лева от корпоративните налози.

Това са общо към 16% от общата бюджетна рамка. Приходите от обществено и здравно обезпечаване доближават 17,7 милиарда лева, в това число 12,8 милиарда лева вноски за публичното обезпечаване (пенсии, общо заболяване и майчинство, безработица и т.н.) и 4,9 милиарда лева вноски за здравно обезпечаване. Общо осигуровките финансират 22% от общата бюджетна рамка.

Описаните дотук доходи покриват над 2/3 от бюджетната рамка. Други значими приходоизточници са имуществените налози – близо 1,6 милиарда лева доходи, и другите неданъчни доходи, в това число 3,5 милиарда лева доходи от такси, 1,8 милиарда лева доходи и приходи от благосъстоятелност и 2,5 милиарда лева от продажбата на активи.

Общо неданъчните доходи финансират към 12% от бюджетната рамка. Към тях можем да прибавим и предстоящите 660 млн. лева вноска от Българска народна банка.

Важна роля в бюджета играят помощите, като средствата от Европейски Съюз се чака да доближат над 7 милиарда лева

Това са средства, които в огромна си част финансират финансови разноски в бюджета, т.е. поддържат обществените вложения. Близо 9% от общата бюджетна рамка се финансира от Европейски Съюз.

Въпреки че през 2024 година ставаме очевидци да нормализиране на бюджетната процедура – имаме признат бюджет и правила за основни бюджетни индикатори (например формулата за установяване на минималната заплата), фискалната политика ще продължи да бъде измежду водещите провокации пред държавното управление.

Време е да се сложи фокус върху политиката по разноските, която да се ориентира към постигането на резултати и да овладее автоматизираното повишаване на разходната част без действително да се реализира прогрес в основни обществени сфери. Другият фокус несъмнено би трябвало да е устойчивостта на бюджета и свиването на недостига.

Анализът е
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР