СподелиНовият служебен кабинет, който беше определен от анализатори като политически

...
СподелиНовият служебен кабинет, който беше определен от анализатори като политически
Коментари Харесай

За по-малко от 24 часа: Служебният кабинет смени шефове в МВР, Митници и Булгартрансгаз

Сподели
Новият длъжностен кабинет, който беше избран от анализатори като „ политически уравновесен “ и има за съществена задача организирането и провеждането на почтени избори, се захвана с назначения в основни институции.

Една от тях – митниците, остана без управление, откакто ДАНС и антикорупционната комисия, която от 1 март има пълномощия по осъществяване на следствия, организираха взаимна акция по следствие на контрабанда.

В рамките на по-малко от 24 часа новата служебна власт сложи нов шеф на Агенция „ Митници “, освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи и назначи нов и избра нов началник на основната държавна компания „ Булгартрансгаз “.



Още нощес с искане до президента, а през днешния ден и с негов декрет, беше заменен основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Професионалната фигура на вътрешното ведомство от една седмица е в центъра на скандал, който го обвързва с контрабандни канали.

Към този скандал беше прикован и някогашния вътрешен министър и народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков. Именно той беше министърът, по чието време беше задържан водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Малко преди този момент, като ръководител на Бюрото за надзор на СРС, той беше първият държавен служител, който директно уточни прокуратурата като механизъм за прилепяне на политически неуместни фигури.

На мястото на Живко Коцев е назначен противоречив в средите на Министерство на вътрешните работи кадър – досегашния му заместител Димитър Кангалджиев. Бившият вътрешен министър в държавното управление на президента Румен Радев Иван Демерджиев разгласи при започване на януари, че за зам. основния секретар на Министерство на вътрешните работи имало оперативна информация за покровителстване на мигрантски канали.

„ Щом е допустимо заместител основният секретар на Министерство на вътрешните работи да е забъркан в трафик на мигранти – има такава изтекла оперативна информация, какво да приказваме за редовите чиновници и за метода, по който се опазва българската граница “, разяснява пред bTV Демерджиев на 8 януари.



Заради замесването на името му Кангалджиев се закани да съди Демерджиев, напомня тогава в своя обява „ 24 часа “.

Въпросният човек беше на много по-нисък пост. Не може да се позволява хора с такава биография да доближават до постове в подножието на най-високите. Ако имах задоволително информация за осъществено закононарушение, той щеше да бъде отхвърлен. Когато се назначава чиновник, се взема справката му. И когато се вземе кадровата информация, там се вижда, че има такава информация. Когато се види това, той не може да бъде допускан до такова равнище на ръководство, тъй като това приказва доста ясно на сътрудниците му, разяснява тогава Демерджиев.

По време на „ Костинбродската спекулация “, която беше раздухана от Мая Манолова като народен представител от Българска социалистическа партия и Николай Бареков – по това време водещ във финансираната от КТБ ТВ7, Кангалджиев е шеф на група „ Криминална полиция “ при РУП – Костинброд, след което до 2016 година – шеф на районно управление (на МВР) – Ботевград.

От 2016 до 2019 година заема поста шеф на бранш в отдел „ Криминална полиция “ в ГДНП.

От 2019 година поема поста шеф на бранш в отдел „ Специални интервенции “ в ГДБОП, а от 30 май 2021 година до 27 септември 2023 година е заместник-директор на основната дирекция. Преминал е спомагателни курсове и профилирани образования. Награждаван неведнъж за реализирани високи резултати в служебната активност.

Със заповед на министъра на вътрешните работи, от 28 септември 2023 година, краткотрайно е преназначен на служба заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи, а със заповед от 30 ноември същата година е титуляр на позицията.
Друго основно предопределение, което държавното управление на Димитър Главчев прави е в
митниците. На поста е назначен Георги Димов, доскорошен зам. изп. шеф на Национална агенция за приходите.

Той поема поста от арестуваната с обвиняване за присъединяване в ОПГ Петя Банкова, която беше обвързвана с контрабандния канал и някогашния към този момент основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Кирил Равначки пък е новият шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД. В интервала от 2019 година до началото на 2023 година Равначки е изпълнителен шеф на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД.

Държавната компания е част от „ идея “ за построяването на газовия хъб, част от който е и газопровода „ Балкански/Турски поток “, пътната карта, за който и до през днешния ден е в неопределеност.

До декември 2023 година той е член на общото заседание на Европейската Асоциация на енергийните тържища в Европа. Представител е на България в управителния координационен съвет на общата платформа за покупка на природен газ, основана в края на 2022 година от Европейската комисия. От февруари 2023 година Кирил Равначки е член на Управителния съвет на „ Булгартрансгаз “ ЕАД. От 2012 до 2018 година работи в газопреносния оператор като експерт в отдел „ Финанси “, както и като шеф на ръководство „ Анализи и интернационална активност “.

Завършил е специалности „ Икономика “ и „ Бизнес администрация “ в Американския университет в България.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР