СподелиНовата европейска директива относно качеството на питейната вода, която трябва

...
СподелиНовата европейска директива относно качеството на питейната вода, която трябва
Коментари Харесай

Според Алибегов безплатната вода може да постави под въпрос „прехраната“ на ресторантите

Сподели
Новата европейска инструкция по отношение на качеството на питейната вода, която би трябвало да се ползва във всички страни от Европейския съюз, се оказа източник на проблеми за ресторантьорите в България.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, макар че е на мнение, че директивата е добра, изрази подозрение по какъв начин тя би се отразила на бизнеса у нас.

В изявление за Евронюз България той даде образец с това, че в други европейски страни в действителност е процедура да се сервира вода с кафето, като даде за образец Виена, само че изясни, че там количеството, което клиентът получава е доста малко – една дребна чашка.

Според него обаче клиентите у нас може да си поръчат „ четири кани вода “ и по този начин заведенията за хранене няма да могат да си продадат бутилираната вода.

„ Тук е значимо да се направи уточнението дали ще се пие гратис вода от чешмата в заведенията. Вие идвате с компания от четирима души в заведението и казвате: „ Искаме четири кани вода “ и не консумирате нищо друго. Това ли значи? Защото в случай че има безвъзмездна вода, какво става с минералната вода, която се продава в заведенията? Ако всички стартираме да пием гратис чешмяна вода, от какво ще се прехранва този търговски обект, тъй като има сервитьори, бармани, които ви обслужват. Не мога да си показва какви тласъци може да има, с цел да се случи това “, възмути се Алибегов.

Той изясни, че не вижда по какъв начин биха могли да бъдат обезщетени комерсиалните обекти, в случай че измененията влязат в действие.

Европейските законодатели изискват заведенията в Европейски Съюз да оферират на клиентите си безвъзмездна вода от чешмата, вместо да продават пластмасови бутилки.

Тази самодейност обаче основава угриженост измежду българските представители на бранша, които считат, че това може да засегне техните облаги.

„ Ако клиентите получат безвъзмездна вода, какво става с продажбата на минерална вода в заведенията? Как заведенията ще продължат да действат, когато има личен състав, който би трябвало да бъде обезщетен? Не мога да си показва по какъв начин може това да бъде стабилно “, изрази терзанията си Алибегов.

Тази теза обаче доста мъчно може да бъде предпазена, защото заведенията главно печелят от продажбата на храна и питиета, а не от продажбата на бутилирана вода с висока надценка.

Алибегов мъчно може да изясни и профила на клиент, който ще седне в ресторант на бул. „ Витоша “ в София, единствено с цел да пие една безвъзмездна вода. В същото време съгласно неговата логичност това би означавало в Гърция всички заведения за хранене да са сложили „ прехраната си под въпрос “, защото и без инструкция от години сервират бутилка чешмяна вода на клиентите си.

Много заведения в други европейски страни към този момент оферират безвъзмездна чешмяна вода на клиентите си, без да има нужда от европейски наставления.

Тази процедура е публикувана във Виена, Гърция, Турция и други места, където има обезпечен надзор върху качеството на водата. В предишното в България също по този начин безплатната вода от чешмата е била нормална процедура в заведенията за хранене.

Чешмяната вода е здравословна и произлиза от тествани източници, за разлика от бутилираната вода, която може да бъде нечиста и да съдържа микрочастици пластмаса.

Европейската инструкция има за цел да подсигурява качеството на питейната вода и да насърчи използването на чешмяна вода, която е по-екологична и здравословна за потребителите.

Смятам, че това да се предлага гратис вода от чешмата в заведенията е стъпка в вярната посока и доказателство за това по какъв начин гражданска самодейност може да се трансформира в законодателство. Сега остава да забележим по какъв начин ще се транспонира в България, разяснява и Симона Стилиянова – основател на картата „ Чешмите в България “.

„ Има няколко казуса, върху които се гради тази смяна. Единият проблем е, че сега сме в един от най-топлите интервали от историята на човечеството, които демонстрират резултатите от климатичните промени. Бутилираната вода в пластмасови бутилки в действителност са една дребна част от казуса. Но вследствие на това все по-малко хора ще имат достъп до питейна вода в международен мащаб и това е една от верните стъпки в тази посока “, разяснява още Симона Стилянова.

От отношението на Алибегов към клиентите на заведенията за хранене излиза наяве и за какво България е една от дребното страни, в които клиент може да се почувства неловко от укорителния взор на келнера. А и да бъде набит, каквито случаи има.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР