СподелиНасред празничните третомартенски софри и тоновете изядени кебапчета едва ли

...
СподелиНасред празничните третомартенски софри и тоновете изядени кебапчета едва ли
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: На кого извън границата му пука за нас като нация

Сподели
Насред празничните третомартенски софри и тоновете изядени кебапчета надали някой видя една вест, която е показателна за това на кого отвън границата му пука за нас като нация.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс издаде разгласа, с която разгласи 3 март за Ден на българското завещание (Bulgarian Heritage Day). С документа Адамс признава големия принос на българската общественост в редица сфери на живота в Ню Йорк и отбелязва 3 март 1878 година като дата на възобновяване на държавност на една нация, която е известна със своите изкуства, кухня, естествена хубост и биоразнообразие. Българският байрак се издигна в небето на Манхатън, съпроводен от осъществяване онлайн на националния ни химн.

Случайно да сте чували сходен жест на почитание в миналото да е имало от страна на нашите „ освободители ”? Представяте ли си кметът на „ братска ” Москва Сергей Собянин да разгласи 3 март за Ден на българското завещание? За 45 години соц това не е станало, та в този момент ли, когато България е третирана от Кремъл за вражеска страна, тъй като с формалната си политика не поддържа съветските зверства в Украйна.

Но дано оставим американците, те образно демонстрираха по какъв начин може да отдадеш нужната респект на друга страна. Нека забележим какво е ситуацията при нашите съседи със сходна историческа орис. Гърците да вземем за пример не честват подписването на Одринския кротичък контракт сред Русия и Османската империя от 1829 година, който афишира независимостта на южните ни съседи. Не честват и Константинополския от 1832 година, с който великите сили и Османската империя признават Кралство Гърция. Националният им празник е на 25 март. През 1821 година на този ден митрополитът на Патра издига гръцкото знаме и това дава началото на въстанието против османците.

Ако имахме като гърците трезва преценка за личното си историческо минало, трябваше националният ни празник да е на 20-ти април, денят, в който избухва Априлското въстание.

И нещо друго – да сте чули някой грък да приказва за турско иго? Няма и да чуете. Робството, било то турско или съветско, е въпрос на нрав, нещо, за което към момента лек не е открит.

Влади Христов

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР