СподелиНапрежението сред управляващите партньори в сглобката не спихва. Напротив, то

...
СподелиНапрежението сред управляващите партньори в сглобката не спихва. Напротив, то
Коментари Харесай

При нови избори: Хора на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са единствените варианти за служебен премиер по „домова книга“

Сподели
Напрежението измежду ръководещите сътрудници в сглобката не спихва. Напротив, то стигна нови върхове след оставката на акад. Николай Денков.

ГЕРБ-СДС, а и политолози, гравитиращи към президента Румен Радев, незабавно насочиха нападки за този акт, който дефинираха като припрян.

В същото време оставката на Денков беше гласувана на 6 март 2024 година тъкмо 9 месеца след встъпването му в служба – 6 юни 2023 година

Дали ще има ротация, или по-скоро ще се стигне до предварителни избори, все още не наподобява напълно несъмнено, въпреки че съгласно множеството анализатори ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще стигнат до съдружно съглашение.

Ако се стигне до предварителни избори обаче, президентът ще би трябвало да назначи служебно държавно управление съгласно новите правила в Конституцията.

Румен Радев ще може да избира от стеснен кръг от хора, по „ домова книга “, както

той дефинира текстовете от Конституцията преди дни.

Въпреки че тези промени са оспорени от него пред Конституционния съд, решение за неконституционосъобразността им все още няма и текстовете са настоящи.

Според новата алинея 5: „ За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник„.

Кои са хората, заемащи тези постове?

От прегледа на личностите, които все още заемат посочените постове, излиза наяве, че в „ домовата книга “ има единствено представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Председател на Народното събрание все още е Росен Желязков от ГЕРБ. Трудно бихме могли да си представим Росен Желязков в ролята на Гълъб Донев, да вземем за пример.

В същото време кулоарните клюки спрягат Желязков за претендент за евродепутат, макар че самият той отхвърля това.

Втори в листата е

шефът на Българска народна банка. Постът се заема от Димитър Радев, който беше подсилен за втори мандат на поста от ГЕРБ. Той е корав покровител на влизане на България в еврозоната.

Ако президентът сметне, че не желае подсилен от ГЕРБ за собствен длъжностен министър председател, той има избор всред трима подуправители – Андрей Гюров, някогашен народен представител на ПП-ДБ, Петър Чобанов, някогашен народен представител от Движение за права и свободи и Радослав Миленков, който е препоръчан на поста от шефа Българска народна банка.

На трето място претендент за длъжностен министър председател може да е и ръководителят на Сметната палата или някой от заместниците му. Към момента институцията се оглавява от някогашния народен представител на ГЕРБ Димитър Главчев, а негови ръководители са Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Грънчарова в началото е претендент за ръководител на СП от квотата на „ Патриотичния фронт “ на Валери Симеонов в 43 Народно събрани, само че след това кандидатурата ѝ е оттеглена и тя е посочена за поста на заместител.

В сегашния парламент тя е препоръчана от Десислава Атанасова от ГЕРБ (понастоящем към този момент парламентарен съдия) за краткотраен началник на Сметната палата откакто от поста беше отхвърлен Цветан Цветков.

Това предложение на Атанасова е признато с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, „ Възраждане “ и Движение за права и свободи.

Вторият заместител Тошко Тодоров е определен на поста още през 2015 година с гласовете на ГЕРБ, Република България, ПФ, Български либерален център – Народно събрание, АБВ и самостоятелни.

Последният вид, който се предлага на президента, е омбудсманът Диана Ковачева. Тя е някогашен правосъден министър на ГЕРБ, само че понастоящем е определена за арбитър в Европейския съд за правата на индивида. Тя ще заеме новия си пост през април, когато изтича мандатът на предходния български представител в институцията Йонко Грозев.

Остава заместникът на Ковачева Елена Чернева-Маркова, която по закон се назначава след предложение на омбудсмана.

Трудно е да се планува кое от имената би допаднало на президента, а и дали всеки един от претендентите би се съгласил да бъде министър председател, излъчен от президента.

В същото време в последните месеци нападките на президента Румен Радев са отправени най-вече към ПП-ДБ, като партията на Борисов остава леко в страни от рецензиите на президента.

Самият Бойко Борисов пък в последните месеци също се изрича позитивно за президента и наподобява, че томахавката на войната сред тях е заровена.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР