СподелиКрай парламента шум се вдига, лъскат се реторически саби и

...
СподелиКрай парламента шум се вдига, лъскат се реторически саби и
Коментари Харесай

Кое в България е само шум и кое реалност

Сподели
Край Народното събрание звук се подвига, лъскат се реторически саби и щитове. Управлението в България създава доста звук като непряк резултат. А още по-точно казано: част от ръководството – ГЕРБ и Движение за права и свободи, всекидневно генерират извънредно високи равнища на звуково замърсяване в скандалния указател. Те считат, че това е преференциално за тях, тъй като по този начин слагат съперниците си от ПП-ДБ в неизгодна обстановка и ерозират поддръжката за тях. Местните избори и последните социологически изследвания не удостоверяват тази догадка, само че това не пречи на ГЕРБ и Движение за права и свободи да упорстват в тактиката си.

В една такава обстановка е доста значимо да се разграничи шумът в системата от действително протичащото се:
Шум 1
„ Скандалът “ с уволнението на шефа на „ Пирогов “ от здравния министър професор Хинков. Цялата страна се занимава с това кой да управлява болничното заведение и дали одитните отчети за нея – които съдържат задоволително тежки нарушавания, са правилни или не. ГЕРБ и Движение за права и свободи стигат до такава степен, че да желаят несъгласие над персоналните решения на министри и заплашват да бойкотират приемането на бюджета, в случай че не стане тяхното.
Реалност 1
Министрите имат оперативна автономия и тяхна отговорност са назначенията и уволненията на шефове на лечебни заведения. В актуалната обстановка министърът не може да бъде заменен преди ротацията и ще остане най-малко до нея. Вероятно ще остане и шефът на „ Пирогов “, макар очевидните нарушавания, които е позволил. Бюджетът на страната няма да бъде блокиран. Генерираният звук е просто ПР-акция и „ проява на мощ “ от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи. А другояче, в случай че арогантната партизанщина можеше да лети, цели ята щяха да се носят из политическото пространство, измежду които професор Костадин Ангелов щеше да изпъква с яркото си оперение.
Шум 2
От месеци ГЕРБ и Движение за права и свободи шумят към „ дерогацията “ на „ Лукойл “ да работи с съветски петрол. През лятото те гласоподаваха продължение на дерогацията до октомври 2024. Но по-късно се сетиха друго и Делян Добрев стартира да размахва обичайните си таблици, съгласно които българските жители постоянно губят левче или най-малко 75 ст. на литър от нещо. Внесоха се и явно безумни оферти за унищожаване на дерогацията от през днешния ден за на следващия ден. ПП-ДБ бяха упрекнати, че не са евроатлантици – от хората, построили „ Турски поток “ и закупили два непотребни реактора от Русия, с общ харч от двете „ покупко-продажби “ към 4-5 милиарда лв. за страната. Накрая Борисов се закле, че ще си подаде оставката, в случай че отстъпи за дерогацията. Въпреки шума обаче се стигна до оттегляне – съглашение, върху препоръчаното от държавното управление, а точно дерогацията да остане до март, а износът да се спре от януари 2024.
Реалност 2
„ Лукойл “ не е внасял налог облага над 10 години по време на ръководството на ГЕРБ – това е изумителен факт, който до момента не е пояснен рационално. А и няма по какъв начин да се изясни. Думата на Борисов дупка не прави: той оставка няма да подаде. „ Лукойл “ продават рафинерията в Бургас и е евентуално това да стане с азерска компания (дано най-малко не е с съветски заем). При сходна

трансакция, която наподобява просто като опит „ Лукойл “ да отбрани активите си от наказания и ретроактивни налози, български играчи ще могат да се „ закачат “ към новия покупател и да кешират политическото си въздействие. Подозренията тук, естествено, падат върху Движение за права и свободи и господин Делян Пеевски, чиято бизнес-политическа кариера е предходна по модела на Доган за „ разпределение на порциите “. Това разпределение е тъкмо кеширане на политическо въздействие посредством удобства при пробутване на законодателство, решения на регулатори, прокурори, съдии и прочие Може в тази ситуация „ Лукойл “ господин Пеевски да е напълно почтен и други да са играчите. Но това ще стане ясно едвам след възможната продажба на рафинерията, а и би било една от огромните изненади в българската политика. Така или другояче, шумът към дерогацията не може да се изясни със угриженост за публичния интерес: в случай че беше по този начин, до актуалното решение щеше да се стигне и със спокойни диалози в границите на „ не-коалицията “. Както и без демонстрации на това кой има политическо въздействие за кеширане.
Шум 3
Конституционните промени не костват, само че ГЕРБ-ДПС ще ги одобряват до Коледа. „ Бащите на конституцията “ – Борисов и Пеевски – знаят какво да се направи и ще го прокарат през Народното събрание.
Реалност 3
В този кръг на конституционни ремонти значимите тематики са разделянето на Висш съдебен съвет на две и ограничението на пълномощията на основния прокурор. Тези ремонти ще се случат, може би с дребни корекции на предложенията, поради мнението на Венецианската комисия. Също свястно е удължаването на действието на Народно събрание при изключителни избори – това ще понижи времето, в което страната е оставена без работещ парламент. Критикуваното предложение – изборът от страна на президента на длъжностен министър председател да се сведе до ръководителите на Народно събрание и Конституционен съд, плюс гуверньора на Българска народна банка – е артикул на тандема ГЕРБ-ДПС и е евентуално да се премисли. Може да се намерения за вкарване на опцията държавното управление в оставка да продължи до избора на ново държавно управление, което е и най-логичната процедура в парламентаризма. Какъвто и да е шумът, евентуално е да се одобряват конституционни ремонти, които ще дадат късмет за рестарт на правосъдната система и нейното ръководство. Всъщност действителната правосъдна промяна ще стартира след тези ремонти, когато ще стане ясно дали избрани партии са се отказали от това да изпращат лоялни магистрати на основни позиции, които в компенсация да им подсигуряват безотговорност.
Шум 4
Бюджетът е продънен, страната задлъжнява и взима непостижими заеми, приходите няма да се съберат, дефицитът ще е огромен…
Реалност 4
Нищо от това бръмчене не е правилно, само че то не стопира. Бюджетът за 2023 година ще приключи в границите на плануваното и евентуално с по-малък недостиг от заложения. Взетите нови заеми не усилват пропорцията дълг-БВП – просто България има доста повишено Брутният вътрешен продукт и по-голям кредитен „ левъридж “, който би трябвало да се употребява за вложения в инфраструктурата на страната. Бюджетът за следващата година също има съществени буфери, които могат да се употребяват при внезапно утежняване на икономическата обстановка.
Шум 5
Правителството се проваля за Шенген.
Реалност 5
Вероятно е да има положителни вести по тази тематика към Коледа. Но даже и да не е по този начин, с това ръководство България има доста по-голям късмет за Шенген и еврозоната, в сравнение с с ръководство ГЕРБ-ДПС (с поддръжка от „ Възраждане “, Има Такъв Народ и БСП). В последна сметка в такива комбинации страната 13 години не съумя да помирише Шенген и еврозоната, макар като цяло удобната икономическа и външнополитическа обстановка.

Систематичното повдигане на абсурден звук обаче реализира един неоспорим резултат: хората стопират да слушат политиците и си запушват ушите. Това води и до обща ерозия в доверието към всички политически субекти, което се регистрира от социологическите изследвания. И нещо още по-важно: на фона на непрекъснат абсурден звук положителните вести не се виждат. А такива има – възобновено интернационално доверие, което води и до по-добри шансове за Шенген и еврозоната, както и променената фискална политика, която дава вероятност за по-значителен напредък и понижаване на неравенството в страната (което към този момент се записва от GINI коефициента на страната).

С две думи: може да се окаже, че зад шума се прави и работа. Но както постоянно – едни я правят, а други шумят.

Анализът е оповестен в Дойче Веле.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР