СподелиКърджали привлича най-много нови жители, Габрово изпреварва София по усвоени

...
СподелиКърджали привлича най-много нови жители, Габрово изпреварва София по усвоени
Коментари Харесай

Кърджали с най-много нови жители. Габрово бие София по усвоени европари

Сподели
Кърджали притегля най-вече нови поданици, Габрово изпреварва София по усвоени европари, в Силистра са най-големи фенове на библиотеките, а в Монтана – назад, няма нито една огромна библиотека. Перник създава най-вече отпадък, само че и на практика всичкия го третира и рециклира. За ВЕИ пък би трябвало да отидете в Пазарджик.

Тези любопитни елементи изскачат от профилите на областите у нас, направени за 12-и път от Института за пазарна стопанска система и оповестени тази седмица. Свикнали сме да виждаме в статистиката, че София и останалата част на страната са две съвсем разнообразни страни, само че картината на България в действителност е доста шарена и във всеки бранш на живота се обрисуват непредвидени водачи, оповестява „ Сега “.

В съревнованието за летовници да вземем за пример е ясно, че Бургас и Варна са без конкуренция. Бургас е едни гърди пред морската столица с повече кревати на глава от популацията и повече нощувки. Леглата са 375 на 1000 души при 55 за страната и 144 за Варна. Би следвало да се чака, че максимален дял заети в областта на културата, спорта и развлеченията следва да има точно в туристическите центрове, само че в действителност всички те са изпреварени от област Хасково. Тук 2,41% от наетите са в този бранш при 1,44% за Варна, 1,17 за Бургас и 1,42 за София.

Варна губи съревнованието в туризма, само че „ печели “ второ място по закононарушения – 14,5 на 1000 при 11,6 за страната. Разкриваемостта на закононарушенията е 39% (при 49% в страната) и е втората най-ниска след тази в столицата. Незавидното първо място по закононарушения се пада на Враца с 16,40 на 1000. На трето място е Видин с 14,10 на 1000. С релативно минимум закононарушения по отношение на популацията са Кърджали и Смолян – 5,10. Разликата сред първите и последните е съвсем три пъти.

Изненада има и при броя на студентите на глава от популацията. Тук водач не е София, а… Велико Търново, със 75,5 студенти на 1000 души. Без никакви студенти са Монтана, Пазарджик, Търговище, макар че в последните години системата на висшето обучение неимоверно се разду. Други като Разград и Силистра съумяват да реализират към двама-трима студенти на 1000 души население, най-много с помощта на дребни филиали на университети.

В демографията нещата са печално познати – Видин е с най-неблагоприятни индикатори. Коефициентът на натурален приръст е извънредно невисок – минус 21,3‰ – над двойно под междинното равнище за страната (–9,7‰). Другите области на дъното са Смолян и Силистра. Знаем, че високите заплати в София притеглят хиляди хора, само че в действителност водачът по този индикатор е надалеч от столицата – област Кърджали. Там механичният приръст е 21,6‰ при 7,9 за столицата.

Габрово може би има най-неочакваната лидерска позиция – изпреварва столицата и към този момент е региона с най-вече усвоени европейски средства на човек от популацията. Тук на всеки гражданин се падат 4333 лева по линия на Европейски Съюз, до момента в който София, където се извършва един от най-скъпите планове с европейско финансиране – метрото, сумата е 4264 лева Изненадващо в челната тройка е Благоевград с 4063 лева на човек. Пазарджик пък е преди всичко по ВЕИ – 5,51 kW на човек от популацията (при 0,85 kW на човек в страната).

Любопитни са и данните за културния живот в страната. Силистра – другояче региона с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията у нас, е преди всичко по визити на библиотеки, и то с доста обиколки пред останалите. В Силистра се падат 4055 визити на библиотека на 1000 души население при 1059 за София, 1115 за студентския водач Велико Търново, 1307 за Шумен и 207 за Перник, 211 за Хасково, 194 за Ловеч и така нататък На другия полюс е Монтана – там на практика от 8 години няма нито една задоволително огромна библиотека, с цел да влезе в статистиката на Национален статистически институт. Нула визити в библиотеки има и в Софийска област.

Най-интензивен музеен туризъм пък има в Габрово – 3340 визити на музеи на 1000 души население, като София е доста надалеч от водачите – макар че главната съкровищница от изкуство, археология и история е в столицата, тук визитите в музеи са 490 на 1000 души население (очаквано за най-големия град в страната). След Габрово по визити на музеи идва Велико Търново (3340 на 1000).

На фона на обезлюдените ни села е мъчно да се повярва, че има област, където по-малко от половината население живее в градовете, само че те у нас са дори три – Кърджали (41,8%), Силистра (44,8%) и Разград (47,8%).

Че не се оправяме по актуален метод със сметосъбирането се вижда и с просто око, само че някои области изостават фрапантно от останалите. Пример е Разград – една от областите с доста висок размер на генерирания боклук. Образуваните битови боклуци са 481 кг на човек годишно (при 445 кг на човек в страната), от които едвам 10% се предават за отнасяне и преработване (при 74% в страната). Изненада има и тук – Перник генерира релативно повече боклук от София по отношение на популацията – 531 кг на човек за 2021 година (това са последните настоящи данни), само че пък предава за отнасяне и преработване съвсем всичко (99,9%).

По гори водещо място заема Смолян с невероятните 70,60%. Над половината територия на региона е покрита с дървета и в Пазарджик (54,3%), Кърджали (54,2%), Благоевград (51,5%), За съпоставяне в Лудогорието към този момент не са останали доста гори – Разград е с едвам 22,4%.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР