СподелиКапитанът и първият помощник-капитан на отвлечения от йеменски хуси кораб

...
СподелиКапитанът и първият помощник-капитан на отвлечения от йеменски хуси кораб
Коментари Харесай

Кои са отвлечените от йеменските хуси българи

Сподели
Капитанът и първият помощник-капитан на отвлечения от йеменски хуси транспортен съд „ Галакси водач “ в Червено море са българи.

Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев.

Той добави, че на околните им е препоръчана психическа помощ.

„ Има отвлечени двама български жители. Това са капитанът на кораба и първият помощник-капитан. До момента никой не се е свързал с нас. Работим с сътрудниците от партньорските служби. Установили сме контакт с техните близки, разполагат с цялостната информация. Предложили сме им психическа помощ и всевъзможни други потребности, които може да даде институцията, страната “, съобщи Коцев.

Отвлеченият капитан на кораба е
Любомир Чанев на 38 години. Той живее във Варна, само че е от петричкото село Кавракирово.
Родителите на капитан Чанев живеят в Струмско.

Засега те отхвърлят да приказват по случая, излиза наяве от репортаж на БНР.
това е 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица. 
Съпругата му Събина Веселинова е споделила пред националното радио, че той е на корабоплаване от към месец и половина, а с капитана са пътували неведнъж.

Той работи от 13 години и в никакъв случай не е имал проблеми с автобусите и компанията, която наема екипаж.

Според брачната половинка на Данаил Веселинов в тази ситуация става въпрос за неприятен шанс.

За последно се е чула с него в събота. Съпругът ѝ е бил спокоен и не е имал терзания. За последно той е бил на линия в неделя към 13:00 часа.

Тя е била известена за случилото се нощес от варненската компания, която наема екипажи. Уверили са я, че няма заплаха за живота за Данаил.

Никой досега не е предявявал претенции за погашение на рушвет, както и с цел да съобщи известие от отвлечените до техните фамилии.

Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж – жители на България, Украйна, Филипините и Мексико, а като виновни за похищението се показват
членове на племето хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран.
От офиса на израелския министър председател Бенямин Нетаняху дефинираха случая като „ ирански терористичен акт “ и предизвестиха, че ще има последици за сигурността на мореплаването.

Танкерът се споделя „ Галакси лидър “ и е благосъстоятелност на английска компания, отчасти притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, прочут като Рами.

Плавал е под бахамски байрак, операторът му е японски. Транспондерите му са били дейни последно през вчерашния ден следобяд, когато е бил източно от порт Судан.
Корабът е потеглил преди три дни от Турция, като е пътувал към Индия.
Днес представител на хусите в Йемен заяви, че танкерът е похитен и се намира на
пристанище Салиф в провинция Ходейда в Йемен.
Хусите са подкрепяни от Иран и към този момент направиха редица офанзиви против Израел от началото на войната с „ Хамас “.

По-рано през днешния ден техен представител съобщи, че всички кораби – благосъстоятелност или опериращи под израелски байрак, са цел.

Военният им представител Яхя Сари написа в обществените мрежи предизвестие, съгласно което задграничните страни би трябвало да изтеглят жителите си от екипажи на сходни кораби, които са евентуална цел.

Преди седмица същият боен представител се закани, че предстоят набези против израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския пролив, който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море, напомня Българска национална телевизия.

са съдружници на Техеран – част от по този начин наречената „ ос на съпротивата “ против Израел.

Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян съобщи през днешния ден, че групировките на съпротивата са задействали целия си потенциал, с цел да засилят натиска върху Израел.

Само дни по-рано иранският водач Али Хаменей прикани да бъдат неразрешени доставките на нефт и храна за Израел през Червено море, Персийския залив, Оманско море и Суецкия канал.

Хусите управляват по-голямата част от западен Йемен, както и столицата Сана. От 2015-та година водят война с про-правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Новината за отвлечения танкер идва откакто катарският министър председател шейх Мохамед бин Ал Тани заяви, че остават единствено „ дребни “ спънки преди да бъде финализирана договорка за освобождение на заложниците, държани от Хамас.

Израелският министър председател Нетаняху твърди въпреки всичко, че нищо не е контрактувано и изключи оповестяване на помирение в Газа.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР