СподелиИзносът на България след влизането на страната в общността на

...
СподелиИзносът на България след влизането на страната в общността на
Коментари Харесай

След влизането ни в ЕС: Износът се е повишил до над €57 млрд.

Сподели
Износът на България след влизането на страната в общността на Европейски Съюз се е повишил фрапантно от под 13 милиарда евро в годината преди участието в Съюза и присъединяване в
единния пазар (2006 г.) до над 57 милиарда евро през 2023 година.

Това демонстрира на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) във връзка 30 години от основаването на единния пазар на Европейски Съюз и 20 години от присъединението на главната група страни от Централна и Източна Европа.

С изключение на интервалите към световната финансова рецесия (2009 г.) и пандемията (2020 г.), износът на България регистрира непрекъснат растеж в номинално изражение. Този растеж е воден от по-дълбоката интеграция на локалните компании в европейските вериги на доставки и общия тренд на промяна и рационализация на българската стопанска система.

Делът на износа на артикули от България в границите на единния пазар нараства от 60% преди присъединението към Европейски Съюз до равнища от 65-66% след пандемията, регистрира отчетът.
България удвоява своята роля във вътрешната търговия на Европейски Съюз в интервала на своето присъединяване в единния пазар.
Износът на артикули от България в границите на единния пазар на Европейски Съюз доближава 31 милиарда евро през 2022 година Делът на страната във вътрешната търговия на Европейски Съюз се усилва от 0,34% през 2006 година до 0,73% през 2022 година

Износът на България нараства освен като безспорна стойност, само че и като дял от стопанската система.

Общият експорт на артикули и услуги от България при започване на новото хилядолетие е към 35% от Брутният вътрешен продукт на страната, като внезапно се повишава в интервала на присъединение към Европейски Съюз (2004-2007 г.) и към първата година на присъединяване в единния пазар минава границата от 50% от Брутният вътрешен продукт.

Световната финансова рецесия за малко връща износа под 50% от Брутният вътрешен продукт (2009 г.), само че възобновяване на външната търговия в идващите години е отчетливо, като износът е в основата на икономическия напредък.

В последните 10 години, като се изключи най-тежкия интервал на пандемията, износът на артикули и услуги от България е в границите на 60-70% от Брутният вътрешен продукт, демонстрират още данните.

В отчета се показва още, че фактическото самостоятелно ползване на човек от популацията в България, изразено в стандарти на покупателна дарба, се усилва от 35% от междинните равнища за Европейски Съюз преди присъединяване на страната в единния пазар до 69% през 2022 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР