СподелиХеродот бил първият, който създал списък със седемте чудеса на

...
СподелиХеродот бил първият, който създал списък със седемте чудеса на
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за СЕДЕМТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА

Сподели
Херодот бил първият, който основал лист със седемте чудеса на света (или най-малко на света, прочут по това време на античните гърци). Но за жалост неговите трудове били изгубени.Онези седем чудеса, които всички познаваме, са разказани в поема Антипатър от Сидон през 140 година прочие Хр., въпреки че по-късните описи включват римски и християнски обекти. Ето ги и тях:

№1 Родоски исполин
Огромната бронзова скулптура на бога на слънцето Хелиос била издигната през 290г. прочие Хр. на гръцкия остров Родос. Издигала се на височина от към 35 метра и била една от най-високите скулптури в древността. Монументът просъществувал единствено 56 години преди мощно земетресение да го унищожи.



Макар да изобразявала мъж, статуята имала по-скоро женски черти и доста наподобявала на Статуята на свободата.
№2 Великата пирамида на Гиза
Гробницата била издигната през 2560г. прочие Хр. от фараона Хеопс. Това е най-старата и най-голямата, създавана в миналото в Египет. В продължение на 4000 години тя държала върха за най-високото оборудване в света (до построяването на Катедралата Линкълн през 1311г. )


№3 Мавзолеят в Халикарнас
Мавзолеят в Халикарнас била голяма антична гробница на цар Мавзол, държател на Кария. Думата „ “ произлиза от името на цар Мавзол и през днешния ден се употребява за всяка огромна гробница, в която живите почитат балсамираното тяло на заровения.



Построен е през 353 – 351 г.пр.н.е. от брачната половинка му Артемизия, която е и негова сестра. Представлява стабилен храм, заобиколен от 36 колони в йонийски жанр. Халикарнас е най-големият град на Кария и е на територията на сегашен Бодрум, (Турция). Мавзолеят бил висок 45 метра. Бил е богато декориран с релефи и статуи, дело на четирима фамозни гръцки майстори – Скопас, Леохар, Тимотей и Бриаксис. В Британския музей са изложени доста фрагменти, като за две от статуите се допуска, че са на Мавзол и Артемизия.
№4 Александрийски фар
Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен е към 280 година прочие Хр. на остров Фарос, покрай град Александрия в Египет. Светлината, която е излъчвал, идвала от огромен огън, и отразявана посредством огледала, се виждала на 50 км. във вътрешността в морето. При земетресение през 1375 година фарът бил опустошен. От останките му в края на 15 век султан Кайт бей издига цитадела, която е там и до през днешния ден.


№5 Храмът на Артемида
Храмът на Артемида в Ефес е най-големият храм през древността. Сградата очевидно е била впечатляваща. Филон Византийски написа – „ Виждал съм Висящите градини на Вавилон, статуята на Зевс Олимпийски, Родоския исполин, Пирамидите и храмът на Мавзол, само че когато видях Храмът в Ефес да се извисява в облаците, всички други неща избледняха “. Първият храм на богинята Артемида евентуално бил издигнат към 800 пр.н.е. на калния терен покрай реката в Ефес. Ефеската Артемида, от време на време наричана и Диана, била богиня на плодородието и постоянно била изобразявана с няколко гърди – знак на плодовитостта. В този най-ранен храм имало заветен камък, евентуално астероид, който съгласно религиозни предания „ паднал от Юпитер “.

 чудеса

През идващите епохи храмът бил разрушаван и построяван отначало няколко пъти. През 600 пр.н.е. град Ефес станал основно комерсиално пристанище и архитектът Херсифрон от Кносос бил зает да построи огромен нов храм през 580 пр.н.е.. Херсифрон конструирал постройка с основа от 111,7 метра на 57,3 метра, като покривът от кедрово дърво се крепи върху 106 мраморни колони с височина 19 метра.
№6 Висящи градини на Семирамида
Висящите градини на Семирамида до ден сегашен не са открити. Вероятно са били издигнати във, който се е намирал на територията на сегашен Ирак.

Повечето сведения сочат, че са издигнати към 575 прочие Хр. от цар Навуходоносор II, който управлявал града 43 години, започвайки от 605 прочие Хр. Друга доктрина гласи, че са издигнати от асирийската кралица Семирамида, по време на петгодишното ѝ ръководство (810 прочие Хр.) Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, Навуходоносор ги построил, с цел да не тъгува по дома си и неговата брачна половинка – персийската принцеса Амитис, която била родом от планините.

 чудеса

Няма сведения къде тъкмо са били ситуирани. Откритите след археологически разкопки находки в Ниневия, град в северен Ирак, таблети, изобразяващи палми по покривите на обособени къщи, карат експертите да изследват опцията градините да са били ситуирани във град Вавилон, употребен като събирателно за множеството селища на Изток.
№7 Статуя на Зевс Олимпийски
Статуята на Зевс Олимпийски, изваяна от фамозния древногръцки ваятел Фидий, е измежду старите 7 чудеса на света. Олимпия била значим набожен център на Древна Гърция. Именно там Зевс победил кръвожадния Кронос. През V в. пр.н.е. жителите на Олимпия решили да построят храм на Зевс. Той бил 64 метра на дължина и 28 на широчина. Височината на вътрешното помещение била 20 метра.



Статуята на Зевс, основана към 435 г.пр.н.е., била сложена в дъното на храма. Според изворите била висока към 12 метра и създавала усещането, че в случай че Богът стане, ще унищожи тавана. Била направена от дърво, което било покрито с нежно-розова слонова кост, а облеклата на Зевс били от златни листи. В дясната си ръка държал златна скулптура висока към 5 метра на богинята на успеха Нике, а в лявата си – жезъл.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР