СподелиФранцузите се отправят днес отново към урните, за да гласуват

...
СподелиФранцузите се отправят днес отново към урните, за да гласуват
Коментари Харесай

Франция гласува днес, изборът ще определи силата на крайнодесните

Сподели
Французите се насочат през днешния ден още веднъж към урните, с цел да гласоподават във втория тур на предварителните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон. Първият тур на 30 юни дефинира крайната десница „ Национален общ брой “ (НС) за победител. Ако посоката се затвърди през днешния ден, за първи път след Втората международна война крайнодесните може да се върнат на власт, означи Българска телеграфна агенция.

Тази вечер се чака отговор дали идващият министър председател ще бъде ръководителят на Народно събрание Жордан Бардела. Народно събрание предизвести, че в случай че няма безусловно болшинство, няма да оглави идващото държавно управление.

Независимо от резултата наблюдаващи чакат сложни дни за президента Еманюел Макрон, чиято политическа мощ остана на трето място на първия тур през юни. Макрон евентуално ще бъде изправен пред от ден на ден опозиция за предприемане на законодателни промени и по-големи политически начинания. До края на неговия мандат остават три години, като в идната година президентът няма опция да свика нови предварителни избори за парламент.

Държавният глава насрочи актуалните избори, чийто втори тур във Франция следва през днешния ден, след слабото показване на неговата политическа мощ на изборите за евродепутати при започване на юни. Мнозина дефинираха това като умишлен, само че огромен риск, който не докара до предстоящите от Макрон резултати.

Предвижда се първите резултати да станат известни довечера след приключването на гласуването в 21.00 ч. българско време в огромните градове. Днес ще бъдат разпределени 501 от общо 577 депутатски места в Националното заседание, като останалите бяха оповестени след първия избирателен тур.

Резултатът от френските избори ще се преглежда и в светлината на повишената поддръжка за крайната десница в Европа, регистрирана на изборите за Европейски парламент предишния месец. Очаква се решенията на френските гласоподаватели да дадат отражение на поддръжката за Украйна, активността на НАТО, разширението на Европейски Съюз и ориста на мигрантите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР