СподелиЕвропейският съвет ще заседава днес за първи път тази година,

...
СподелиЕвропейският съвет ще заседава днес за първи път тази година,
Коментари Харесай

Европейският съвет заседава днес за първи път тази година

Сподели
Европейският съвет ще заседава през днешния ден за първи път тази година, като дневният ред на изключителната среща планува да бъдат разисквани въпросите за смяна на бюджета на Европейски Съюз до 2027 година и за ситуацията в Украйна и Близкия изток. В навечерието на срещата Унгария, която попречи за приемане на нужните решения в интерес на Киев през декември предходната година, даде знак, че е подготвена на отстъпки.

Преди няколко месеца Европейската комисия предложи общият бюджет да бъде изменен по този начин, че в идващите четири години да бъдат обезпечени 50 милиарда евро в помощ на Украйна. Същевременно комисията освободи 10 милиарда евро за Унгария и резервира опцията по-нататък да обезпечи още към 25 милиарда евро от спрените краткотрайно средства. В отговор Европейският парламент предизвести, че ще потърси отговорност от Европейска комисия за даването на средства на страна, против която не са отпаднали забележките за положението на върховенството на закона.

В навечерието на днешното съвещание на Европейският съвет, медии оповестиха, че се разискват благоприятни условия за даване на средства на Киев със заобикаляне на съпротивата на Будапеща. Засега формалното мнение на европейските институции е, че стремежът остава да се реализира единогласие. Унгария показва подготвеност да се причисли към останалите страни от Европейски Съюз, в случай че помощта за Украйна минава през ново утвърждение всяка година.

На фона на днешната среща в Брюксел стачкуват земеделци от Европейски Съюз, които упорстват за по-добри условия на труд и за ограничение на вноса от чужбина.

Фермери блокираха рано сутринта периметъра към Европейския парламент в Брюксел. Пространството към пл. „ Люксембург “, до който са ситуирани постройките на Екологичен потенциал, е недостъпно за всевъзможни транспортни средства, в това число и колела.

Очаква се през днешния ден да бъде пикът на митингите им по време на съвещанието на европейските водачи.

Още от нощес белгийската столица е под обсадата на трактори, въпреки че през вчерашния ден Европейска комисия предложи ограничения за краткотрайно облекчение на европейското земеделие.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР