СподелиЕвропейската комисия одобри изменения план на България за възстановяване и

...
СподелиЕвропейската комисия одобри изменения план на България за възстановяване и
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри изменения план на България за възстановяване. Чакаме 5,7 млрд. евро

Сподели
Европейската комисия утвърди промени проект на България за възобновяване и резистентност. Понастоящем проектът е на стойност 5.7 милиарда евро под формата на безплатни средства по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ).

В промени проект България предложи 22 ограничения, които да бъдат отстранени, понижени или променени. Измененият проект на България продължава да подтиква екологичния (57,5% от отпуснатите по проекта средства) и цифровия преход, и да укрепва икономическата и обществената резистентност на България.

Искането на България се основава на нуждата да се вземе поради преразглеждането в низходяща посока на оптималния размер на безвъзмездните средства по МВУ, от 6.3 милиарда евро на 5.7 милиарда евро. Преразглеждането е част от актуализацията на коефициента на систематизиране на безвъзмездните средства по МВУ от юни 2022 година и отразява относително по-добрите стопански резултати на България през 2020 година и 2021 година спрямо в началото плануваните.

През декември 2022 година България получи първо заплащане в размер на 1.37 милиарда евро.

Сега Съветът разполага по предписание с четири седмици, с цел да одобри предлагането на Комисията за одобрение на промени проект.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР