СподелиЕвентуалното връщане на Доналд Тръмп в Белия дом би имало

...
СподелиЕвентуалното връщане на Доналд Тръмп в Белия дом би имало
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов само за ДЕБАТИ: Втори мандат на Тръмп би означавало ядреният чадър да се превърне в привилегия

Сподели
Евентуалното връщане на Доналд Тръмп в Белия дом би имало съществени геополитически резултати, единият от които е делене на НАТО на две и превръщането на американския нуклеарен чадър в Европа в привилегия.

Това разяснява в изявление за ДЕБАТИ.БГ специалистът по интернационална сигурност и ръководство на спорове доцент Искрен Иванов.

По думите му някои от околните съветници на Тръмп оферират провеждането на среща на върха на НАТО през 2025 година, на която да бъде разисквана сериозна промяна в Алианса.

„ Двата стълба на тази промяна ще бъдат в посока на това американският нуклеарен чадър да стане привилегия – т.е., член 5 ще важи единствено за тези страни, които заплащат повече от 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. И вторият дирек на тази промяна се чака да бъде улеснена процедура за излизане от НАТО на тези страни членки, които не желаят да бъдат част от Алианса и не желаят да заделят 2% от Брутният вътрешен продукт към него “, изясни той.

По думите му това значи разделянето на НАТО на две – от една страна това ще бъдат страните, които ще отделят задоволително средства за защита и останалите страни, които не заделят тази сума.

„ Те по-скоро ще останат де юре страни членки на НАТО, само че де факто те няма да са под американския нуклеарен чадър. Те ще бъдат нещо като буферна зона сред въздействието на Руската федерация и въздействието на НАТО “, изясни доцент Иванов.

По думите му обаче спечелването на президентските избори от Тръмп няма да значи, че той няма да се грижи за световното водачество на Съединени американски щати.

„ Който и да стане американски президент през ноември, неговата задача ще бъде опазване статута на Съединени американски щати като световен водач. Това е съществена цел на американската външна политика, която след края на Втората международна война, нито един американски президент не е сложил и няма да я сложи под подозрение “, добави той.

Цялото изявление с Искрен Иванов четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР